Jongeren aan het woord in Kamer

Jongeren aan het woord in Kamer

Door Tanja Jadnanansing op 22 april 2013 Delen  

Vandaag ziet de plenaire zaal van de Tweede Kamer er totaal anders uit dan anders. Niet de parlementariërs voeren het woord, maar een grote groep jongeren die deelnemen aan het Nationaal Jeugddebat. Ongeveer 130 jongeren gaan met elkaar, met mij en met andere politici in debat. Ik vind dit een goed initiatief, want vandaag praten we niet óver jongeren maar samen mét jongeren.

Onder de bezielende leiding van gelegenheidsvoorzitter Mariëtte Hamer debatteer ik vandaag met jongeren over onderwerpen die zij zelf aandragen. Op de agenda staat onder andere studiekeuze, jeugdwerkloosheid, pesten, openbaar vervoer en gezond leven. Ik vind het boeiend om met jongeren juist over deze onderwerpen te spreken. Zij kennen de praktijk van alledag en weten hoe de situatie op de scholen is. Ik ben benieuwd naar de suggesties die zij doen en de problemen die zij signaleren. Zodat ik die, als woordvoerder beroepsonderwijs en voortgezet onderwijs, kan oppakken. Daarnaast is collega Duco Hoogland aanwezig voor het openbaar vervoer, minister Lodewijk Asscher over de jeugdwerkloosheid, minister Jet Bussemaker over onderwijs en staatssecretaris Martin van Rijn over de gezondheidszorg.

Ik vind het bijzonder om met deze talentvolle jongeren het debat in de Tweede Kamer aan te mogen gaan! Omdat ik in één dag lang niet uitgepraat ben met deze jongeren, heb ik ze uitgenodigd voor een pizzasessie. Binnenkort praat ik daarom nog verder, met name over het onderwerp ‘cyberpesten’. Zit jij op de middelbare school of op het mbo en wil je graag ook met mij in gesprek over een bepaald onderwerp? Meld je dan ook aan voor een pizza sessie!