Jeugdloon fors omhoog!

Jeugdloon fors omhoog!

Foto ANP / Bart Maat

Door John Kerstens op 24 januari 2017 Delen  

Het is zo ver: nadat de Tweede Kamer dat al eerder deed, stemt vandaag ook de Eerste Kamer in met het voorstel van minister Lodewijk Asscher om de jeugdlonen fors te verhogen. Vanaf 21 verdwijnt het minimum jeugdloon helemaal en ontvangt iedereen straks een ‘volwassen loon’. Maar ook de lonen van jongere werknemers gaan flink omhoog. Soms met wel een paar honderd euro per maand.

En dat is hartstikke mooi. Van je werk moet je kunnen rondkomen, ook als je jong bent. Benzine, brood, bellen: het is voor jongeren even duur als voor ouderen. Een mooi succes voor de Partij van de Arbeid èn voor Young & United, de aan de FNV verbonden club jongeren die samen met onze eigen Jonge Socialisten onvermoeibaar voor de verhoging van de lonen voor jongeren streed. En strijdt.

En die strijd blijven we samen voeren. De verhoging die we nu voor elkaar hebben gekregen, is pas de eerste stap. Want we zijn er nog niet: de Partij van de Arbeid wil uiteindelijk dat elke jongere vanaf 18 een ‘volwassen loon’ krijgt. Daarom hebben we dat in ons verkiezingsprogramma gezet. Daarom maakt het voorstel om dat te doen deel uit van de voorstellen die Lodewijk Asscher afgelopen zaterdag deed in zijn ‘Pact voor nieuwe zekerheid’, zeven heldere voorstellen voor een eerlijke en fatsoenlijke arbeidsmarkt.

Een Pact dat breed wordt gesteund. Zo schaarden inmiddels GroenLinks en SP, net als de vakbond, zich er inmiddels achter en bleek uit diverse peilingen dat de meerderheid van de kiezers van àlle politieke partijen er vóór is. Oók van partijen als D66 en VVD, die zelf bijvoorbeeld juist méér flex willen door het ontslagrecht en cao’s af te schaffen.

Delen: