Investeer in prettige regio’s met bereikbare scholen en zonder leegstand

Investeer in prettige regio’s met bereikbare scholen en zonder leegstand

Foto Pixabay

Door William Moorlag op 12 december 2017 Delen  

Iedereen zou zeker moeten kunnen zijn van een fijne woonomgeving, zonder leegstaande woningen en winkels. Waar een school op fietsafstand is. En waar je woning niet onverkoopbaar is, wanneer je wilt verhuizen als je minder goed te been raakt.

Helaas vallen deze vanzelfsprekendheden weg in regio’s waar het aantal inwoners afneemt. Zogenaamde krimpregio’s.

Krimpregio’s in Nederland

Dit gaat mij in het bijzonder aan het hart, want ik ben geboren in Onderdendam. Een prachtig Gronings dorp! Maar met veel dorpen in Groningen, Zuid-Limburg, Zeeland, delen van Friesland en de Achterhoek gaat het niet goed.  Het aanpakken van leegstand en verloedering kost handenvol geld. Gemeenten alleen trekken dat niet. Ze hebben hun krachten gebundeld en vragen hulp aan de provincies en het Rijk.

Dit gaat mij in het bijzonder aan het hart. Ik blijf mijn strijd voor de krimpregio’s voortzetten.

De onlangs overleden PvdA’er Eberhard van der Laan was in 2009 de eerste minister die zich het probleem aantrok. Een Amsterdammer die oog had voor de regio! Hij trok destijds een bedrag van 33 miljoen euro uit voor de krimpregio’s. Nu is Carola Schouten in de regering aangewezen als coördinerend minister voor de regio’s. Onder haar leiding moet er 975 miljoen euro worden verdeeld. Een aantal regio’s wordt bij naam in het regeerakkoord genoemd, bijvoorbeeld Rotterdam en Eindhoven. De krimpregio’s niet. Bij de behandeling van haar begroting vroeg ik om, in navolging van Eberhard van der Laan, oog te hebben voor de problemen van de krimpregio’s en tenminste hetzelfde bedrag toe te zeggen. Ze erkende het probleem, sprak warme woorden en kon zich vinden in mijn oproep om welwillend te staan tegenover krimpregio’s die zelf initiatief nemen om geld te ontvangen. Maar vandaag stemde de voltallige coalitie en het Forum voor Democratie mijn oproep weg. Een gemiste kans. Ik blijf mijn strijd voor de krimpregio’s voortzetten. Wordt vervolgd.

Woon je in een krimpregio?

  • Samen weten we meer, en alle sprekende voorbeelden helpen om de regering te overtuigen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid