Internetoplichting bestraffen

Internetoplichting bestraffen

Door Jeroen Recourt op 19 november 2013 Delen  

Mensen die aankopen doen via internet moeten beter beschermd worden tegen oplichters. De huidige wetgeving is achterhaald, waardoor de politie internetboeven moet laten lopen. Daarom kom ik met een initiatiefwetsvoorstel waarmee iemand die herhaaldelijk en opzettelijk anderen bij internetverkoop oplicht, strafbaar wordt.

Jaarlijks worden duizenden mensen gedupeerd door oplichters die herhaaldelijk en opzettelijk een product aanbieden op bijvoorbeeld Marktplaats, daar geld voor ontvangen en vervolgens niets versturen. Dit kunnen we niet langer tolereren.

Internetoplichting is aan de orde van de dag, maar we hebben nauwelijks afdoende instrumenten om oplichters te bestraffen. Gedupeerde kopers worden pas door de wet beschermd als de oplichter een valse naam heeft gebruikt – en dat doen internetoplichters naar de letter van de bestaande wet vaak niet. Zo gaat de oplichter vaak vrijuit.

Ons wetboek van strafrecht is op dit punt niet aangepast aan de huidige tijd waarin aankopen via internet in rap tempo toenemen. Dat moeten we veranderen. Mensen moeten beter beschermd worden tegen oplichting en degenen die moedwillig misbruik maken van het goede vertrouwen van particulieren dienen stevig aangepakt te worden.

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting kent vele duizenden voorbeelden van consumenten die op deze manier wel betaald hebben, nooit hun gekochte goed hebben gekregen en toch niet naar de politie kunnen stappen. Dit is ronduit frustrerend. Voor je gevoel ben je opgelicht, volgens de wet niet. Praktijken van internetverkopers die zo te werk gaan, ondermijnen niet alleen het vertrouwen van die ene consument, maar ook het vertrouwen in internet als verkoopkanaal.