Kirsten Meijer, Internationaal Secretaris

Kirsten Meijer, Internationaal Secretaris

Door Kirsten Meijer op 24 januari 2012 Delen  

Op het Congres in ’s-Hertogenbosch ben ik gekozen tot Internationaal Secretaris van de Partij van de Arbeid. Het was een overweldigend congres. De speeches van Hans Spekman en Job Cohen geven energie om samen aan de slag te gaan. Ik vind het een eer om daar als nieuw gekozen internationaal secretaris een bijdrage aan te mogen leveren. In dit artikel lees je meer over mijn achtergrond en visie.

 

Onrecht bestrijden
Voor mijn werk bij de Alfred Mozer Stichting (AMS) kwam ik in landen als Wit-Rusland, om trainingen te geven aan democratische partijen en bewegingen. Ik ontmoette mensen die je kunnen vertellen hoe het is om in een land te leven waar je omwille van je mening in de bak kunt belanden – of erger. Daar komt mijn drijfveer vandaan. Het is aan de sociaaldemocratie om onrecht te bestrijden, te vechten voor een eerlijke wereld en zo veel mogelijk mensen te mobiliseren voor die strijd. Als internationaal secretaris van de PvdA ben je in een positie om daar een bijdrage aan te leveren.

Internationale Politiek begint in de buurt
Internationale ontwikkelingen hebben invloed hebben op ons dagelijks leven. Denk maar aan de gevolgen van de wereldwijde economische crisis. Tegelijkertijd wordt de mening van de mensen om wie het gaat nauwelijks gevraagd. Dat terwijl in al die buurten in Nederland mensen wonen met waardevolle ideeën over de wereld. Meningen waar we het als PvdA mee eens of oneens zijn, maar waar we het debat over moeten voeren. Mijn doel is om een brug te vormen tussen de internationale politiek van de PvdA en partijleden en sympathisanten in Nederland.

Europa
Bovenaan mijn prioriteitenlijst staat Europa. Steeds meer mensen hebben het gevoel geen grip te hebben op Europa en dreigen zich af te keren. Ook zijn er steeds meer kwesties die grensoverschrijdend zijn en een Europese, zo niet wereldwijde, aanpak vereisen. De PvdA moet een voortrekkersrol moeten spelen in het betrekken van die mensen. Door de gevolgen van de crisis voor banen en inkomen bespreekbaar te maken, te laten zien waarom een linkse koers in Europa nodig is om uit de crisis te komen en het debat aan te gaan over hoe die linkse koers er dan precies uit zou moeten zien. Alleen dan kunnen we het vertrouwen winnen en ons echt hard maken voor een sociaal Europa.

Internationale resolutie
Op het Congres is de resolutie internationale politiek ‘Met het gezicht naar de wereld’ (pdf) vastgesteld. Het is een goede start om internationale politiek meer op de kaart te zetten. De vorige resolutie was 15 jaar geleden opgesteld onder leiding van Maarten van Traa. In die 15 jaar is de wereld veranderd en dat heeft gevolgen voor een sociaaldemocratische buitenlandpolitiek. We staan voor nieuwe uitdagingen: andere actoren dan staten, zoals burgerbewegingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties spelen een steeds belangrijkere rol. Nieuwe grootmachten eisen hun positie op. Tegelijkertijd zijn onze kernwaarden, zoals internationale solidariteit en het recht op een menswaardig bestaan, nog steeds actueel. Het debat is nog niet voltooid en zal permanent gevoerd moeten worden, willen we kunnen blijven inspelen op de continue veranderingen op het wereldtoneel. Daar ga ik vanuit mijn nieuwe functie zorg voor dragen.

Een sterkere PvdA
Hans Spekman wil de PvdA versterken. Een van de manieren waarop ik daaraan wil bijdragen is door jong talent te betrekken bij het internationale werk van de PvdA, bijvoorbeeld door een groot vrijwilligersteam van jong talent te organiseren rondom het internationaal secretariaat. Er zijn veel jonge mensen die een enorm hart voor internationale zaken hebben en hun talent en expertise willen inzetten. Samen kunnen we  ontzettend veel doen om de internationale dimensie van de sociaaldemocratie zichtbaarder maken en activistische internationale politiek te voeren. En dat is hard nodig met een kabinet dat eigenbelang voorop stelt.

Biografie
Tot 1 februari ben ik campagnecoördinator bij Amnesty International. Hier voerde ik campagne voor vervolgde schrijvers in China en voor mensenrechten in de Arabische wereld. Daarvoor was ik lid van het landelijk campagneteam van de PvdA en senior project manager bij de AMS. Hiervoor ga ik nog steeds regelmatig op pad gaat als trainer, om een bijdrage te leveren aan de opbouw van politieke partijen en bewegingen in landen waar democratie geen vanzelfsprekendheid is.

Als bestuurslid van de PvdA Amsterdam West heb ik me bezig gehouden met canvassen en een ombudsteam opgezet. Als voorzitter van de PES-congresdelegatie lever ik tenslotte een bijdrage aan de koers van de PvdA in Europa.

 

Delen:

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid