Initiatiefwet tegen langstudeerboete

Initiatiefwet tegen langstudeerboete

Door Tanja Jadnanansing op 24 augustus 2012 Delen  

Samen met mijn SP-collega Jasper van Dijk dien ik een initiatiefwet in tegen de langstudeerboete. De wet voorziet in een deugdelijke financiƫle dekking, zodat we de studieboete alsnog van tafel kunnen krijgen.

In de Tweede Kamer is een ruime meerderheid tegen de boete, maar tijdens het debat van gisteren bleek dat het CDA, D66 en GroenLinks onder druk van Kunduz-coalitiegenoot VVD niet bereid waren mee te werken aan afschaffing van de boete. Ik ben dan ook zeer teleurgesteld over de uitkomst van gisteren.

In de initiatiefwet wordt de invoering van de boete met terugwerkende kracht opgeschort tot 1 januari aanstaande. De PvdA gaat ervan uit dat de boete voor deze datum structureel kan worden afgeschaft. Het opschorten van de boete kost 62 miljoen. Financiële dekking voor de oplossing tot 1 januari is gevonden in een meevaller in de studiefinanciering.

Het is van groot belang dat de Kunduz-coalitie stopt met politieke spelletjes. Met dit initiatiefwetsvoorstel wordt de langstudeerboete opgeschort en weten studenten waar ze aan toe zijn.