Voetbal weer een feest voor iedereen!

Voetbal weer een feest voor iedereen!

Door Tjeerd van Dekken op 29 mei 2012 Delen  

De gezamenlijke Tweede Kamerfracties van CDA, PVV en PvdA hebben maandag de initiatiefnota ‘Voetbal weer een feest voor iedereen!’ (pdf) gepresenteerd. De nota heeft als doel om het voor de echte supporter weer aantrekkelijk en veilig te maken om ongestoord en met plezier voetbalwedstrijden te bezoeken. De nadruk ligt hierbij op het stimuleren van de gastvrijheid van clubs voor uitsupporters en het strenger, eerder en effectiever aanpakken van voetbalvandalisme in en rondom het stadion.

Mijn collega-Kamerleden en voetballiefhebbers Richard de Mos (PVV) en Coskun Çörüz (CDA) en ik hebben de afgelopen maanden de handen ineengeslagen om een volgende stap te zetten in de aanpak van voetbalvandalisme. De initiatiefnota moet worden gezien als een belangrijke vernieuwing van de zogenoemde Voetbalwet.

De voorstellen zijn neergelegd in twee menukaarten: de supporter en de relschopper. Wij willen voetbal weer tot een feest maken door enerzijds clubs te stimuleren op te komen voor welwillende supporters en door anderzijds de aanpak van hooligans te verscherpen.

Concrete voorstellen zijn het in het leven roepen van een ‘gastheerschap voor uitsupporters’ door clubs en het afschaffen van de clubcard en de combiregeling om de bezoekende supporter weer met open armen te ontvangen.

Relschoppers krijgen te maken met een forse uitbreiding van gebieds- en stadionverboden (inclusief uitreisverbod) en daarbij horende fysieke meldplicht, zwaardere maximale strafeis en –maat bij recidive en ‘first offenders’, snellere rechtspraak en een lik-op-stukbeleid met stevige bestuursrechterlijke boetes. De jonge ‘carrièrehooligan’ krijgt te maken met een uitbreiding van de bevoegdheden van de officier van justitie.

De nieuwe wet is net als de bestaande Voetbalwet breder dan alleen voetbal. De regelgeving geldt ook voor andere (sport)evenementen.

RTL Nieuws: ‘Voetbalwet niet zwaar genoeg’ [Video] >