Ingenieurs Volkswagen moeten les moreel handelen volgen

Ingenieurs Volkswagen moeten les moreel handelen volgen

Ingenieurs Volkswagen moeten les moreel handelen volgen
Foto Flickr / Lisa Risager

Door Duco Hoogland op 24 september 2015 Delen  

Sjoemelen en frauderen mag nooit lonen. Ik ben dan ook geschokt dat Volkswagen op grote schaal de software van hun auto’s zo heeft afgesteld dat hun auto’s veel zuiniger testen dan ze in werkelijkheid zijn. Ook andere auto’s lijken nu 10 tot 21 keer meer kankerverwekkende stikstofoxiden uit te stoten dan is toegestaan. Onacceptabel.

Auto’s stoten veel stoffen uit die slecht zijn voor de gezondheid van mens en milieu. Daarom zijn er strenge normen voor wat auto’s mogen uitstoten. Als bedrijven deze regels ontduiken brengen zij willens en wetens de gezondheid van mensen en onze leefomgeving in het gevaar. Daarbij staat het eigen bedrijfsbelang voorop, en niet het belang van onze samenleving en onze planeet. Dat kan niet onbestraft blijven.

Een van de redenen waarom het bij Volkswagen, Audi, Opel en BMW zo mis kon gaan is omdat er in Europa geen onafhankelijke test bestaat voor het vaststellen van de uitstoot van auto’s. De bedrijven testen allemaal zelf. De slager keurt dus zijn eigen vlees, en dat is vragen om problemen.

Naast het bestraffen van de schuldigen moeten er daarom ook maatregelen genomen worden om te voorkomen dat dit nog een keer kan gebeuren. Dan kan door auto’s voortaan te laten testen door een onafhankelijke instantie. Ook moeten ze niet in een labaratorium getest worden maar op de weg waar ze straks ook echt rijden. Want eisen aan auto’s, of het nu om veiligheid of uitstoot gaat, mogen geen papieren tijger zijn.

Tot slot zou het naar Amerikaans model mogelijk moeten worden om veel harder te straffen. Oneerlijk concurreren over de rug van mens en milieu is misdaad. Daar horen strenge straffen en genoegdoening van de schade bij. De ingenieurs en technici die hun kennis en kunde opgedaan hebben op de beste universiteiten ter wereld zetten deze nu in om te frauderen. Zij zijn met belastinggeld opgeleid en gebruiken hun kennis niet om de wereld beter te maken. Sterker nog, ze maken misbruik van hun capaciteiten. Daarbij past een straf die hen bijbrengt wat goed en fout is zodat ze in hun verdere loopbaan ten dienste van vooruitgang werken in plaats van ertegen.