In heel Nederland zelfde kortingsproducten voor OV

In heel Nederland zelfde kortingsproducten voor OV

Door Duco Hoogland op 1 oktober 2013 Delen  

De Partij van de Arbeid wil dat in het hele Nederlandse openbaar vervoer een paar standaard kortingsproducten geldig zijn. Op dit moment heeft ieder vervoersbedrijf zijn eigen kortingsproduct. Reizigers moeten daardoor voor één reis vaak drie kortingsproducten aanschaffen. Als reiziger ben je straks meer tijd kwijt aan kortingsproducten en verschillende abonnementen vergelijken, dan aan de reis zelf. Volgens mij moeten de vervoersbedrijven de reiziger weer centraal zetten.

Als je als reiziger met de bus naar het station gaat, daar de trein pakt en dan weer met de bus verder heb je te maken met drie vervoerders met ieder hun eigen kortingsproducten. Ook verschillen de daluren waarin met korting gereisd mag worden per busbedrijf. Voor veel reizigers is het vaak niet te begrijpen waarom hun kortingskaart in de ene bus wel, en de andere niet geldig is. Om dit voor de reiziger makkelijker te maken moeten de vervoerders met elkaar en met de reizigersorganisaties afspraken maken over standaard kortingsproducten die bij alle vervoerders geldig zijn.

Naast deze standaard producten kunnen vervoerders ook hun eigen acties organiseren. Als de tram in Den Haag tijdens Koninginnenach een speciaal kaartje wil verkopen, dan kan dat. Maar als ik van een vriend in Groningen naar mijn huis in Rotterdam ga, wil ik maar één 40% kortingskaart hoeven te kopen.

Dinsdag debatteer ik met de Kamer en’met staatssecretaris Mansveld over de tarieven en de OV-chip kaart. In het debat zal ik ook bepleiten dat vervoersbedrijven verplicht worden hun tariefstijgingen voor te leggen aan de staatssecretaris. Daarmee moeten extreme prijsstijgingen in het openbaar vervoer worden voorkomen.