In Alphen, Boskoop en Rijnwoude worden de mouwen deze zomer opgestroopt

In Alphen, Boskoop en Rijnwoude worden de mouwen deze zomer opgestroopt

Door Hans Spekman op 4 juli 2013 Delen  

Veel van onze mensen werken richting de zomer en genieten straks van enkele weken welverdiende vakantie. Maar in een aantal afdelingen gaan de mensen door, zoals in de nieuwe afdeling die Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude samenbrengt. Net als in drie Friese afdelingen zijn hier vele vrijwilligers deze zomer in touw om de zogenoemde herindelingsverkiezingen van dit najaar tot een succes te maken.

De inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude (op zichzelf al een samenvoegsel van een aantal dorpen) in het hartje van ‘het Groene Hart’ mogen vanwege een fusie van hun gemeenten al dit najaar naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Gisteren was ik te gast bij het startschot van van hun campagne. In het paviljoen van de Alphense midgetgolfbaan waren Wim, Gülhan en Hélène aan het woord.

Ze hebben er zin in. De campagne gaat ook ergens over, het belang van de gemeenteraad neemt de komende jaren toe en dat biedt kansen. Met de juiste mensen aan het roer kan een gemeente met een beetje oog, maatwerk en gezond verstand voor mensen echt verschil maken. Er voor zorgen dat ook kinderen van ouders die moeten rondkomen met minder toch kunnen sporten, er voor zorgen dat er goede zorg is voor wie dat nodig heeft, en er voor zorgen dat mensen, soms met wat hulp, weer aan het werk kunnen, zonder dat bestaande banen daarbij in de verdringing raken. Daar wil de afdeling in de campagne alvast op inzetten.

Het begint bij al die wijken en kernen die nu samen de afdeling vormen. Het Alphense Kerk en Zanen is totaal anders dan Het Rode Dorp, en Hélène wil die verschillen koesteren. Ik vind dat een heel goede aanpak. Iedere kern heeft zo zijn eigenaardigheden, zijn sociale verbanden en zijn trots. In mijn eigen Zuilen prijkt nog altijd het bord met de woorden: ‘Als gemeente opgeheven, als gemeenschap toch gebleven’. En zo is het maar net.

Want die gemeenschap, daar zit de kracht. ‘Wij willen weten wat er speelt’, zegt Hélène. Daarom gaan ze bij alle leden op bezoek, gaan ze de deuren langs, de straat op en draait het ombudsteam op volle toeren. Gewapend met de verhalen die ze daar ophalen kan de fractie straks aan de slag. En dus werd er gretig ingetekend op de lijst met campagneactiviteiten. In Alphen, Boskoop en Rijnwoude worden de mouwen deze zomer opgestroopt.

Delen: