Impuls voor economie Waddengebied

Impuls voor economie Waddengebied

Impuls voor economie Waddengebied
Foto Flickr / hetty m

Door Lutz Jacobi op 28 februari 2014 Delen  

De eilanden, Wadden- en Noordzee en de kustgebieden in Fryslân, Groningen en Noord-Holland vormen samen een unieke regio in de wereld. Bijzondere natuur, prachtige eilanden en een authentiek kustgebied dat met recht de titel Werelderfgoed mag dragen. Samen met de eilanders en inwoners van de kustgebieden blijft de PvdA strijden voor de economische ontwikkeling van Wadden en het behoud van werkgelegenheid, betaalbaar wonen en goede en bereikbare zorg- en onderwijsvoorzieningen.

De PvdA heeft werkbezoeken gebracht aan de eilanden en een Waddenbijeenkomst georganiseerd. Tijdens die bijeenkomsten zijn wij in gesprek gegaan met de inwoners, organisaties en deskundigen van, voor en over de Wadden. Het leven van mensen in harmonie met de natuur, nu en in de toekomst, is de rode draad van dit Waddenplan.

Download het Waddenplan (pdf) >
Download het Waddenplan (htm) >

Heel veel toeristen bezoeken juist vanwege de schoonheid en diversiteit het gebied. De PvdA wil dit blijven stimuleren door vakantie op het Wad betaalbaar te houden voor iedereen. Ook heeft het Waddengebied met de status van Werelderfgoed een sterk merk in handen om meer toeristen te lokken. Wij zijn trots op deze wereldwijde erkenning van ons gebied. Maar met deze status komt ook een grote verantwoordelijkheid. De PvdA pleit voor één gebiedsverantwoordelijke die de taak krijgt om één beheerplan op te stellen en uit te voeren. Dit beheerplan omvat alles wat nodig is om gestelde natuur- en landschapsdoelen voor de Wadden te realiseren. Ons Waddenplan is zo opgesteld dat mensen en natuur in harmonie samen kunnen leven.

De komende periode willen wij dit plan omzetten in acties. Dat doen we samen met de mensen die leven en werken op en voor het Wad. Daarnaast hebben de drie genoemde provincies het plan om in 2013 een Interprovinciale Waddenvisie op te stellen. En moet voor het Waddenfonds een nieuw uitvoeringsprogramma worden opgesteld. De PvdA zal de punten als bouwstenen aandragen voor deze visie en het uitvoeringsprogramma.