IM Ruud Lubbers: “Een groot man is van ons heengegaan”

Door: Wim Kok

IM Ruud Lubbers: “Een groot man is van ons heengegaan”

Foto Wikipedia

Door De Redactie op 14 februari 2018 Delen  

Het overlijdensbericht van mijn voorganger als minister-president, Ruud Lubbers, bedroeft mij zeer.

Mijn condoleances gaan uit naar zijn vrouw Ria, zijn kinderen en kleinkinderen en naar zijn vele vrienden en christen-democratische partijgenoten in binnen- en buitenland.

Ruud Lubbers heeft van 1973, het jaar waarin hij toetrad tot het kabinet Den Uyl, tot 1994 prominente rollen vervuld in de Nederlandse politiek, de laatste 12 jaar als minister-president. Gedurende mijn voorzitterschap van de FNV en daarna als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid heb ik Ruud Lubbers leren kennen als een premier die open stond voor de opvattingen van andersdenkenden, ook als hij die niet tot de zijne wilde of kon maken. Hartelijk en voorkomend in de omgang en resultaatgericht.

Met zijn overlijden is een groot man van ons heengegaan

Als vice-premier en minister van financiĆ«n in het kabinet Lubbers III van CDA en PvdA heb ik intensief met hem mogen samenwerken. Wederzijds respect stond daarbij centraal, ook als we van meningen verschilden. Als premier stelde Lubbers – waar dat mogelijk was – zich boven de coalitiepartijen en ook dat heb ik zeer gewaardeerd. Na zijn premierschap werd hij benoemd tot minister van staat.

Zijn betrokkenheid bij vraagstukken rondom internationale migratie, de vluchtelingenproblematiek en klimaat en milieu was groot.

Met zijn overlijden is een groot man van ons heengegaan, aan wie Nederland veel dank verschuldigd is. Mogen zijn dierbaren de kracht vinden om dit zware verlies te dragen.

Wim Kok, 14 februari 2018

Delen:

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte.