Ik stel me kandidaat

Ik stel me kandidaat

Ik stel me kandidaat

Door Paul Tang op 6 oktober 2013 Delen  

Het is zondagmiddag, half drie. Het publiek is er. Dank je wel voor jullie komst. Het is tijd voor de aftrap. De wedstrijd kan beginnen. Want ik stel mij beschikbaar voor de Europese verkiezingen als lijstrekker voor de Partij van de Arbeid.

Ik wil niet langer als econoom of als oud-Kamerlid langs de kant blijven staan en commentaar geven. Ik wil weer zij aan zij strijden, uiteindelijk in Brussel voor werkend Europa.

En waarom vraag ik jullie en de PvdA-leden om support?

Omdat Europa aan het werk moet.

Ik heb Danny gezien, die zijn baan dreigde te verliezen, op van zenuwen en vele kilo’s lichter, totdat zijn bedrijf doorstartte en hij een van de weinige gelukkigen was. Ik kwam Ben tegen op een feestelijke zaterdagavond. “Gaat het goed?” vroeg ik. Hij antwoordde, licht wanhopig, in elk geval de schaamte voorbij “Ik heb al 10 maanden geen opdracht meer gehad”. En ik ken Maartje, die te horen heeft gekregen dat ze overbodig is geworden, die nog goedlachs is maar zich ook afvraagt hoe ze hemelsnaam aan werk moet komen.

Europa aan het werk

Het bestrijden van werkloosheid moet voortaan prioriteit krijgen. Voor Danny, voor Ben, voor Maartje. Daarom stel ik tegenover de boekhoudkundige norm van niet meer dan 3% tekort of niet meer dan 2% inflatie een sociale norm: ik pleit voor een maximale werkloosheid van 7%.

Met deze sociale norm moet Brussel laten zien dat het meer is dan een bolwerk van boekhouders en belangenbehartigers. Brussel moet een bondgenoot van de burgers worden die hen helpt hun baan te beschermen en werk te vinden.

Europa aan het werk

Door banken gezond te maken. Zodat mensen die het kunnen betalen, een hypotheek kunnen krijgen; zodat ondernemers met goed plan een lening kunnen krijgen, zodat landen niet worden meegesleurd in de val van een bank. Daarom: weg met zombiebanken. Banken die doen alsof ze levend zijn maar feitelijk geen kredieten verstrekken en zeker niet hun maatschappelijke functie vervullen. Weg met de zombiebanken, of dat hier of in Spanje of in Ierland is. Op naar gezonde en dienende banken. Dan keert de rust op de markten terug en komt de kredietverlening weer op gang. Dan zullen investeringen weer aantrekken. Dan worden er weer banen gecreëerd. Zonder investeringen én banen kan Europa niet werken.

Europa aan het werk

Door in Brussel de topsalarissen aan te pakken. Meer dan 3000 ambtenaren in Brussel verdienen meer dan onze minister-president. En daar betalen ze nauwelijks belasting over. Juist in een tijd waarin veel landen pijnlijke keuzes moet maken, moet Brussel soberder worden. Juist in een tijd waarin werkloosheid oploopt en banen verdwijnen moeten de lasten eerlijk verdeeld worden.

Tot slot, beste campaigners

Ik zal jullie bondgenoot in het Europees Parlement zijn: ik hoop dat jullie mijn bondgenoot willen zijn. Ik heb een topteam maar elke hulp is meer dan welkom. Om door het land langs de leden trekken, van Groningen tot Tilburg, van Horst tot Hoorn. Want ik wil graag de strijd aangaan, voor een werkend Europa. Zij aan zij strijden met de leden en wethouders die lokaal zorgen voor stages, scholing, bemiddeling, of eigen krachtcentrales. Zij met zij met onze mensen in Den Haag. Zodat we samen – lokaal, in Den Haag en in Brussel – kunnen werken aan die centrale opdracht voor de Partij van de Arbeid.

Europa … aan het werk!

(Bovenstaande is de kandidaatstellingsspeech, zoals uitgesproken in café Proust op zondag 6 oktober 2013. Gesproken woord telt).

Delen: