Iedereen doet mee

Iedereen doet mee

Door Otwin van Dijk op 3 december 2012 Delen  

Vandaag is het de ‘Internationale dag voor Gehandicapten’. Twintig jaar geleden uitgeroepen door de Verenigde Naties als aanmoediging voor rechten voor mensen met met een functiebeperking. Door een ongeluk zit ik namelijk sinds m’n achttiende zelf in een rolstoel. Je merkt dan heel snel hoe toegankelijk en soms ook ontoegankelijk ons land is. 

Recent nog toen ik Tweede Kamerlid werd. De grote vergaderzaal die iedereen wel van TV kent bleek namelijk toch wat minder rolstoeltoegankelijk te zijn dan ik dacht. Zo kan de interruptiemicrofoon niet ver genoeg naar beneden. Ook het spreekgestoelte bleek te hoog. Als ik daar achter sta kan je alleen m’n kruin zien en niet mijn hoofd. Binnenkort wordt dat aangepast zodat ik net als alle andere Kamerleden vanaf de normale plek kan spreken. Zo hoort dat ook.

Het is namelijk belangrijk dat mensen met een beperking gewoon net als iedereen mee kunnen doen aan de samenleving. Zoveel mogelijk wonen in een (aangepast) huis in de buurt. Met zorg als dat nodig is. Maar ook aan het werk of vrijwilligerswerk. Mijn motto is: ‘mouwen opstropen en eruit halen wat erin zit’. Ik snap goed dat dat voor iedereen verschillend kan zijn. Maar één ding is zeker: mensen met een handicap kunnen heel veel. Kijk ook maar eens naar de gehandicapte sporters die deze zomer meededen aan de Paralympische Spelen.

De komende jaren gaat er best veel veranderen. De zorg en ook de ondersteuning voor mensen met een arbeidshandicap worden hervormd. De bedoeling is om het minder ingewikkeld te maken en om mensen te helpen eruit te halen wat erin zit. Dat gaat niet vanzelf natuurlijk. Wie beter dan mensen met een beperking zélf kunnen vertellen wat nodig is. Maar ook wat niet nodig is. Ik wil dan ook begin volgend jaar starten met een aantal pizza-sessies: brainstormen met mensen met een beperking tijdens het eten van pizza. 

En Nederland gaat gelukkig eindelijk het VN-verdrag voor rechten voor mensen met een beperking ratificeren. Laat dat ook een mooie aanmoediging zijn om echt werk te maken van een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking een volwaardige plek hebben. Dat vraagt wat van de overheid, maar ook van de samenleving, bedrijven en mensen met een handicap zelf. Genoeg om aan te werken!