Iedere jongere verdient goede opleiding

Iedere jongere verdient goede opleiding

Door Tanja Jadnanansing op 24 oktober 2013 Delen  

Het is schokkend dat veel jongeren met autisme problemen hadden om toegelaten te worden tot een opleiding. Vooral over de toelating tot roc’s maak ik me grote zorgen. Ik heb de minister daarom gevraagd roc’s waartegen gegronde klachten zijn ingediend op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Want ook talenten met autisme verdienen een goede beroepsopleiding.

Afgelopen zomer is het meldpunt ‘Autiweigerscholen’ gestart. Studenten die meenden dat zij vanwege hun autisme werden geweigerd, konden dat daar melden. Ik vind dat een prima initiatief, want jongeren met autisme moeten zoveel mogelijk deelnemen aan de samenleving. Daar hoort een fatsoenlijke opleiding en baan bij. Ik maakte mij toen al zorgen over de positie van deze jongeren en heb daarom samen met mijn collega Loes Ypma vragen aan de minister gesteld. Want als scholen kinderen met autisme weigeren, dan wordt het hen erg moeilijk gemaakt om een diploma te halen en vervolgens een baan te vinden. Nu blijken onze zorgen helaas terecht.

Het verweer van de roc’s is dat ze studenten niet juiste begeleiding kunnen bieden, of verwachten geen stageplek te kunnen vinden. Ik begrijp heel goed dat het soms wat meer moeite kost om een student met autisme te begeleiden, of een passende stageplek te vinden. Scholen hebben echter de verantwoordelijkheid zich ook voor deze jongeren in te spannen en zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf te maken.