Ieder kind verdient de beste start

Ieder kind verdient de beste start

Foto Shutterstock / Cloud Mine Amsterdam

Door Keklik Yücel op 12 november 2016 Delen  

Ieder kind telt mee. En ieder kind moet mee kunnen doen.

Thuis, op school en op het sportveld. Daarom hebben wij op Prinsjesdag aangekondigd 100 miljoen euro structureel vrij te maken om kinderen in armoede te helpen. Hierdoor wordt het voor de 400.000 kinderen die in armoede opgroeien mogelijk om gewoon mee te kunnen met schoolreisjes, een winterjas aan te schaffen en muziekles te volgen. Iets wat voor veel andere kinderen een vanzelfsprekendheid is, gaat voor hen nu ook werkelijkheid worden. Elk kind heeft hier natuurlijk recht op, want elk kind verdient de beste start.

Gisteren werd de daad bij het woord gevoegd door onze staatssecretaris Jetta Klijnsma. Zij zet haar handtekening onder het convenant met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en vijf verschillende fondsen waarmee het geld terecht komt bij de kinderen die het nodig hebben. Het gaat om de Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds, Fonds Kinderhulp en de Stichting Jarige Job. Zo besteden we 100 miljoen euro structureel, zodat kinderen in armoede mee kunnen doen op school, kunnen sporten, muziek kunnen maken en hun verjaardag kunnen vieren.

De lokale samenwerking is daarbij ontzettend belangrijk. Omdat elk kind andere behoeftes heeft probeert elk fonds aan één van die behoeftes te voldoen. Zo is er bijvoorbeeld de Sinterklaasbank, deze bank zorgt ervoor dat kinderen  in armoede onbezorgd mee kunnen doen aan het Sinterklaasfeest. Dat is belangrijk, want dan kunnen óók deze kinderen de dag na Sinterklaas in de klas vertellen wat voor leuks ze hebben gekregen. Op deze manier voelen ze zich gewaardeerd en niet buitengesloten door de rest van de klas. Dat is wat telt, voor elk kind én voor de Partij van de Arbeid. Vandaag zullen tijdens ‘PvdA in de Buurt’ honderden PvdA-vrijwilligers de straat op gaan om aandacht te vragen voor deze Sinterklaasbank.