Ieder kind moet naar school kunnen

Ieder kind moet naar school kunnen

Shutterstock / MN Studio

Door Loes Ypma op 10 februari 2016 Delen  

Scholen vonden het vaak lastig om onderwijs te geven aan kinderen met een beperking zoals autisme, ADHD of een andere aandoening. Te vaak werd daarom gekozen voor de gemakzuchtige oplossing: ze kregen een ontheffing van de leerplicht. Dan hoeft geen school meer naar ze om te kijken en komen deze kinderen gewoon thuis te zitten. Ik vind het bizar dat we deze kinderen zomaar afschrijven. Ook zij verdienen een eerlijke kans en moeten gewoon naar school kunnen.

Niet zo lang geleden kreeg ik een mailtje van Jelle. Hij is ontzettend intelligent, maar is ook een beetje autistisch. En hij heeft twee jaar thuis gezeten. Geen school wilde hem nog in te schrijven. Volgens z’n moeder had hij nooit een ontheffing mogen krijgen. Ze voelt zich nog steeds door de onderwijsconsulent van toen in de steek gelaten, want nu kijkt niemand meer naar hem om en is het heel lastig van de ontheffing af te komen. Inmiddels gaat hij wel weer halve dagen naar school, maar hij hoort er nog steeds niet echt bij.

De afgelopen vijf jaar is het aantal ontheffingen verdubbeld. Juist om deze kinderen een plek op een normale school te geven voerde we een jaar geleden het passend onderwijs in. Scholen kunnen nu extra ondersteuning krijgen om deze kinderen les te geven. Daarom wil ik dat deze 5000 kinderen met een leerplichtontheffing opnieuw een gesprek krijgen. Wat heb jij nodig om weer naar school te kunnen? En heb je echt een ontheffing van de leerplicht nodig, of was het toen gewoon de gemakzuchtige optie? Ik wil dat ouders hulp krijgen met het weer inschrijven van hun kind en dat scholen ervoor gaan zorgen dat deze kinderen een plek krijgen met voldoende ondersteuning. Want ieder kind moet naar school kunnen en niemand mag buitengesloten worden.