ICT en overheidsdienstverlening uit de negatieve spiraal

ICT en overheidsdienstverlening uit de negatieve spiraal

Door Astrid Oosenbrug op 11 oktober 2012 Delen  

Als Kamerlid wil ik bereiken dat ICT en overheidheidsdienstverlening in een positief daglicht komen te staan. ‘ICT’ en ‘overheid’ in één adem noemen veroorzaakt meestal wanhoop op ieders gezicht. Als ik met betrekking tot deze onderwerpen een glimlach op diezelfde gezichten kan toveren, ben ik een tevreden Kamerlid. Een interview.

Welk onderdeel van de portefeuille ‘ICT en overheidsdienstverlening’ mag wat jou betreft meer in the spotlights komen te staan?
Het onderdeel DigiD en dan vooral met betrekking tot voorlichting en educatie. Je kunt bijvoorbeeld als overheid wel vinden dat iedereen aan de DigiD moet, maar feit is dat een deel van de mensen in Nederland nog geen DigiD heeft aangeschaft, laat staan dat zij ermee overweg kunnen. Daarnaast mag er wat mij betreft meer aandacht besteed worden aan veiligheid, dit kan onder andere door mensen beter voor te lichten over de gevaren van het doorgeven van je DigiD-gegevens aan derden.

Je bent gemeenteraadslid geweest in Lansingerland. Wat kan Den Haag leren van Lansingerland?
Samenwerken! Uiteindelijk willen we (bijna) allemaal hetzelfde, alleen hebben we als partijen ieder een eigen visie over hoe dat doel te bereiken. In Lansingerland hebben we uiteindelijk onze gezamenlijke ‘vijand’ gevonden en zijn we als één krachtig bestuur naar buiten getreden met één gezicht, één verhaal en één opdracht. Een veiliger Nederland bijvoorbeeld kan op diverse manieren gerealiseerd worden vanuit Den Haag, maar uiteindelijk gaat het erom dat het doel bereikt wordt. Dit kun je in mijn bescheiden mening alleen voor elkaar boksen door de handen ineen te slaan.

Wat kunnen anderen binnen de politiek van jou leren?
Relativeren.

Wat wil je zelf graag leren als Kamerlid?
Geduld hebben…

Waarom past de portefeuille ´ICT en Overheidsdienstverlening´ bij jou?
Een aantal onderdelen binnen deze portefeuille hebben raakvlakken met wat ik mezelf door de jaren heen uit interesse heb aangeleerd. Ik kan ongelooflijk veel plezier hebben met het uitzoeken van dingen waarvan ik dacht dat ik het al wist, maar die toch anders blijken te zijn. Een leuke uitdaging binnen deze portefeuille is dat ik onderwerpen nu ook vanaf ´de andere kant´ moet bekijken.

Wat is je grootste motivatie om je in te zetten voor deze portefeuille?
Zorgen dat ICT en overheidsdienstverlening uit de negatieve spiraal getrokken worden waar ze zich nu helaas in bevinden. Daarnaast wil ik de bewustwording creëren dat techniek een doel op zich is en niet alleen een middel.

Wat is je beste eigenschap?
Mijn eerlijkheid.

Wat doe je het liefst op een vrij dagje?
Zo min mogelijk.

Beste tip ooit gekregen?
Blijf jezelf!

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?
Ik ben lid geworden van de PvdA in 2005, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een vriendin vond dat ik, omdat ik toch altijd al PvdA stemde, net zo goed lid kon worden. Op deze manier zou ik van binnenuit invloed kunnen uitoefenen. Zelf vond ik het een goede manier om mijn solidariteit met de PvdA te tonen en om een duidelijk statement te maken over de verziekte sfeer die toen in Rotterdam heerste. Jaren later verhuisde ik naar Lansingerland en zag daar dingen die ik niet vond kloppen binnen een groeigemeente. Na een leergang lokale politiek besloot ik om mezelf kandidaat te stellen voor de gemeenteraadverkiezingen. In eerste instantie werd ik raadslid, later werd ik ook bestuurslid bij ViP (Vrouwen in de PvdA) en bij HEN (Homo Emancipatie Netwerk). Ik deed diverse cursussen en werd in vrij korte tijd een echte politiekjunkie.

Waar word je blij van?
Mijn gezin en alles wat daarmee samenhangt.

Waar kan je je boos over maken?
Onrecht.

Welke verandering mag, als het aan jou ligt, morgen al van start gaan?
Ik heb inmiddels geleerd dat het in de politiek allemaal niet zo snel gaat als ik zou willen, maar mocht ik iets per direct van start laten gaan dan is het de toevoeging aan Artikel 1 van de grondwet. Naast het verbod op discriminatie op basis van politieke gezindheid, ras, geslacht, geloof en leeftijd, zou er dan ook niet meer gediscrimineerd mogen worden op seksuele geaardheid. Wat mij betreft gaat deze verandering er vandaag nog doorheen!

Wat moet zeker niet veranderen en hoe ga je je hier sterk voor maken?
Socrates sprak ooit, heel lang geleden, de volgende woorden: ‘Alleen een buitengewoon onwetend of buitengewoon intelligent iemand kan zich aan verandering onttrekken’. Ik sluit me graag bij deze woorden aan.

Wat maakt jou een PvdA’er in hart en nieren?
Ik kan niet tegen onrecht en ben bereid hiervoor mijn nek uit te steken. Ik wil degenen zonder stem graag een stem geven.

Wie ben je dankbaar?
Mijn omaatje, gewoon om wie ze was.

Wie inspireert jou?
Albert Einstein. Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is not to stop questioning!

Mooiste muziek?
Pink Floyd´s Dark Side of the Moon. ‘The Great Gig in the Sky’ in het bijzonder, door de werkelijk prachtige stem van Clare Torry.

Delen: