Houd kleuters buiten de voetbalmarkt

Houd kleuters buiten de voetbalmarkt

Door Tjeerd van Dekken op 29 september 2011 Delen  

Profvoetbalclubs moeten geen toestemming krijgen om kleuters te scouten. De PvdA vindt het geen goede ontwikkeling als kinderen van vijf al het lijdend voorwerp worden van de commerciƫle wereld van het betaalde voetbal. Voor hen moet sport toch vooral een spel zijn. Ik heb de minister verzocht deze kinderen buiten het bereik van ijverige voetbalmakelaars te houden.

Toen Dagblad De Pers kopte met ‘Speuren naar de beste kleuters’ fronste ik even mijn wenkbrauwen. De inhoud van het bericht maakte me niet veel vrolijker. Het idee van de KNVB om het scoutingverbod voor spelertjes van 4 á 5 jaar op te heffen, waardoor zij de prooi worden van talentenjagers, vind ik verwerpelijk. Kinderen horen thuis op het sportveld, dat zeker, maar niet in de kaartenbakken van de belangenbehartigers van de voetbalmarkt.

Het schijnt dat profclubs via juridische omwegen proberen te ontkomen aan de regels. Dat moeten we voorkomen. Daarom heb ik de minister gevraagd hoe zij het welzijn van deze kinderen bewaakt. Als blijkt dat deze bewaking tekortschiet, moet er snel iets gebeuren. 

Delen: