Hoogste tijd om matchfixing uit te bannen

Hoogste tijd om matchfixing uit te bannen

Hoogste tijd om matchfixing uit te bannen
 Beeld Facebook

Door Tjeerd van Dekken op 27 oktober 2014 Delen  

Iedereen heeft recht op een eerlijke sport. Op onze amateurvelden en in stadions is geen plaats voor vervalsing en manipulatie. Toch zien we dat matchfixing in de landen om ons heen steeds vaker voorkomt en nu ook de Nederlandse sport bedreigt. De PvdA wil matchfixing daarom bij de wortel aanpakken en uitbannen. Hiertoe heb ik vandaag een initiatiefnota (pdf) gepresenteerd.

Download de initiatiefnota >

Miljoenen Nederlanders en duizenden gezinnen genieten elke dag van sport, als beoefenaar of toeschouwer, op de amateurvelden en in stadions. Al die mensen mogen verwachten dat sportwedstrijden eerlijk verlopen, zonder dat de uitslag van tevoren is gemanipuleerd door grijpgrage criminelen. Helaas is dat niet meer altijd gegarandeerd. Matchfixing neemt steeds ernstiger vormen aan in landen om ons heen, ook in de topsport, en er zijn steeds meer meldingen van matchfixing in Nederland. Dat mogen we niet toestaan. Daarom gaan we wat de PvdA betreft samen met justitie en de sportbonden in Nederland én Europa, keihard de strijd aan tegen matchfixing. Zodat iedereen zorgeloos kan blijven genieten van een eerlijke sport.

Sinds de eerste signalen ons land bereikten dat matchfixing ook in Nederland plaatsvindt, heeft de PvdA het kabinet aangespoord om dit probleem aan te pakken. Er loopt nu een onderzoek naar de mate van matchfixing in Nederland. Dat is mooi, maar de PvdA wil ook dat het kabinet een doelgerichte aanpak van matchfixing ontwikkelt. Daarom pleit ik in de nota ook voor de oprichting van een gespecialiseerde recherche-eenheid ter bestrijding van fraude, witwasserij en matchfixing in de sport, een clementieregeling voor matchfixers die misstanden melden, en meer mogelijkheden voor de Kansspelautoriteit om illegaal gokken aan te pakken en gokken op bijvoorbeeld gele kaarten te verbieden. Dit kan allemaal grotendeels met bestaande instrumenten in het tucht- en strafrecht.

Ook pleiten we voor intensievere samenwerking op Europees niveau. Zo wil de PvdA dat bijvoorbeeld het Betting Fraud Detection System van de UEFA wordt gebruikt om ook bij Nederlandse (legale) kansspelaanbieders weddenschappen te annuleren zodra er een melding binnenkomt van verdachte gokpraktijken. Die samenwerking met andere landen is cruciaal.

Met deze beleidsnota kan Nederland een voorloper zijn in Europa met het bestrijden van matchfixing, en andere landen aansporen er harder op in te zetten. De PvdA wil die kans pakken – met als einddoel een eerlijke sport voor iedereen.