Vrijheid en gelijkwaardigheid

Vrijheid en gelijkwaardigheid

Door Keklik Yücel op 18 mei 2013 Delen  

Onderzoeken vertellen ons keer op keer dat Nederland voorop loopt als het gaat om homo-acceptatie. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar het is niet genoeg. Het hand in hand lopen door mensen van gelijk geslacht is in Nederland ook moeilijk. Dat het in andere landen allemaal nog erger is, is wat mij betreft geen troost, maar slechts een opdracht aan meer landen. Daarom is het goed dat minister Jet Bussemaker deze week een pleidooi heeft gehouden voor ook een Europese aanpak. Deze regering heeft LHBT-rechten als één van haar speerpunten voor haar Buitenlandbeleid opgenomen. Zo hoort het.

Vandaag, op de Internationale Dag tegen Homofobie, ben ik blij wanneer ik lees dat homo-huwelijken in Frankrijk deze maand mogelijk worden. Vandaag voel ik ook verdriet omdat er gewonden zijn gevallen bij geweld tegen betogende homoseksuelen in Georgië. Georgisch-orthodoxe christenen, aangevoerd door priesters, zouden stenen hebben gegooid naar de demonstranten. Triest en onaanvaardbaar. Bovendien vind ik dat deze priesters op een vreselijke wijze hun invloedrijke positie aanwenden.

Over de Nederlandse aanpak zullen we in juni met de minister het debat voeren. Ik zal in ieder geval inbrengen dat homo-acceptatie binnen conservatief-religieuze kring ook in Nederland één van de speerpunten hoort te worden. Zolang de vrijheid en gelijkwaardigheid van mensen in het geding is, hebben wij een taak.