Hogere prijzen openbaar vervoer onredelijk

Hogere prijzen openbaar vervoer onredelijk

Door Duco Hoogland op 11 januari 2013 Delen  

De zoon van José reist elke dag van Strijen naar Rotterdam. Daar zit hij op school. Het abonnement voor de bus kost 70 euro per maand. Dat is veel geld. Maar vanaf nu moet José elke maand 175 euro per maand betalen. Waarom is onduidelijk. Dit voorbeeld is illustratief voor de hogere OV-prijzen, die tot veel ergernis en onbegrip leiden. Reden genoeg voor mij om dit jaar onderzoek te doen naar de stijgende tarieven in het openbaar vervoer. Prijsstijgingen moeten namelijk redelijk zijn.

Hoe de tarieven precies in elkaar zitten is ingewikkeld. Op de website van de busmaatschappij is niet makkelijk te vinden wat een reis kost, wat een weekabonnement kost en wat een jaar reizen kost. Tarieven zijn te vinden per kilometer tot drie cijfers achter de komma.

José wil gewoon weten wat het kost als haar zoon naar school gaat en terug. Hoe dan ook gaat ze veel meer betalen. Onredelijk veel meer als je het mij vraagt. De andere kinderen van Jose, ze heeft er 3, moeten ook naar school. Ook vanuit hun woonplaats in de Hoeksche Waard naar Dordrecht, Barendrecht of Rotterdam. Deze prijsstijging is onredelijk en de informatievoorziening schimmig. Dat moet beter en daar ga ik mij de komende tijd voor inzetten.