Hier gaan de Europese verkiezingen over

Hier gaan de Europese verkiezingen over

Hier gaan de Europese verkiezingen over
Foto Flickr / PvdA

Door Hans Spekman op 10 april 2014 Delen  

Nog niet zo lang geleden werkten 36.000 schilders onder een cao. Nu zijn dat er nog maar 12.000. Precies daarover gaan de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei.

Deze week sprak ik met medewerkers en vrijwilligers op het partijbureau over de komende zes weken richting 22 mei. Er staat deze Europese campagne veel op het spel. Gaan we door op de ingeslagen heilloze weg van de rechts conservatieven of kiezen we voor een Europa waar sociale rechten niet langer ondergeschikt zijn aan economische vrijheden. Waar de economie weer een middel is om sociale vooruitgang te boeken. De kans ligt voor het grijpen om met de Europese sociaaldemocraten de grootste fractie te vormen in het Europees Parlement.

We willen niet de grootste worden om de grootste te worden. We willen er iets door kunnen veranderen. Ik noemde gisteren in mijn gesprek het voorbeeld van de cao voor schilders. Niet lang geleden vielen in Nederland hier nog 36.000 mensen onder. Nu zijn dat er nog maar 12.000. De anderen zijn of werkloos, of werken nu als schijnzelfstandige onder slechtere omstandigheden.

Precies hier gaan de verkiezingen over. De sociale rechten in Europa worden dankzij de liberalen steeds met voeten getreden onder het mom van economische vrijheid. Eerlijk werk verliest terrein. Terwijl we juist moeten opkomen voor hen die hun contract verliezen en onder slechtere omstandigheden hetzelfde werk alsnog kunnen uitvoeren. Om nog maar niet te spreken van de pensioenfondsen die door minder deelnemers ook weer onder druk komen te staan.

Het tegengaan van schijnzekerheid heeft onze Lodewijk Asscher in Nederland voortvarend aangepakt en nu moet Paul Tang het stokje overnemen in Brussel. Daarin staat hij niet alleen. Agnes Jongerius, die als geen ander voor werknemersrechten kan vechten, staat aan zijn zijde. Bovendien werken we samen met zusterpartijen uit andere landen. Landen waar de werkloosheid soms nog veel hoger ligt dan hier. En daardoor steekt hier, maar ook in Oostenrijk of Frankrijk, de haat en nijd weer op. Ook daar zullen we tegen vechten.

Dit gevecht zal niet gemakkelijk zijn, daarvan ben ik me bewust. Maar juist nu moet iedere PvdA’er uit zijn eigen overtuiging de strijd aan gaan, voor meer werk en goed werk. De schouders eronder!