Het verhaal van Cor de Vos

Het verhaal van Cor de Vos

Door Plakboek PvdA op 2 november 2012 Delen  

Cor de Vos is het voorbeeld dat lokaal en internationaal heel goed samengaan. Kort nadat hij begon als stafmedewerker bij de Evert Vermeer Stichting (EVS) in 1974, werd hij wethouder in Bunnik. Het leidde tot de aankoop van een Renault 4 -met zo’n pookje- in 1976, want met de vergaderingen van de gemeenteraad, jonge kinderen en het werk bij de EVS werd de factor tijd steeds schaarser. Na zijn afscheid van de EVS in 1982 werd hij burgemeester in Oude Tonge, maar ook bestuurslid van de SNV, de Novib, COS en de VNG internationaal.

‘Via een toevallige ontmoeting met Sien Sixma in Odijk kwam ik bij de EVS terecht. Sien was betrokken bij het May Flower project in Nigeria, dat was een bepaalde vorm van onderwijs en Sien haalde daar geld voor op. Bij de EVS zat een aantal heel betrokken vrouwen die projecten ondersteunden in ontwikkelingslanden. Het bestuur, toen onder voorzitterschap van Ko Wieringa, wilde professionaliseren en ik was daar onderdeel van. Voor 2,5 dag in de week kreeg ik een contract en mijn opdracht was om de EVS op de kaart te zetten als luis in de pels van de PvdA op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.’

Elk PvdA gewest droeg een vertegenwoordiger voor, voor het algemeen bestuur van de EVS. De medewerkers, dienstweigeraars en vrijwilligers op het bureau ondersteunden de leden van het algemeen bestuur. ‘We organiseerden ook toen al ontzettend veel bijeenkomsten en volgens mij zijn de EVS bijeenkomsten, zoals de Afrikadag, nog steeds de best bezochte bijeenkomsten die PvdA gerelateerd zijn. Dat was toen ook al. We huisden in het pand aan de Tesselschadestraat waar Aletta Jacobs ooit nog had gewoond. De ruimte werd gedeeld met de Jonge Socialisten, met destijds Felix Rottenberg als voorzitter.

Door een kleine subsidie van het NCO kon de EVS mensen aannemen en toen ik in 1982 vertrok waren we echt een factor van betekenis. Onze boekjes waren van hoge kwaliteit, mensen wilden zich aan ons verbinden en we hadden interessante en interactieve bijeenkomsten.’

Tot op heden is Cor bestuurslid van de Alfred Mozer Stichting (AMS) en daarmee is de cirkel ook weer rond, want de directeur van de AMS is sinds een jaar ook directeur van de EVS.

Delen: