Het rookgordijn rond de e-sigaret

Het rookgordijn rond de e-sigaret

Door Marith Volp op 3 november 2013 Delen  

Wie de serie Mad Men heeft gezien weet hoe geraffineerd de tabaksindustrie in de jaren ‘50 de sigaret aan de man en later ook aan de vrouw wist te brengen. Door de sigaret te framen als symbool van onafhankelijkheid, terwijl het staafje juist tot afhankelijkheid leidde, zijn decennialang mensen moedwillig ziek gemaakt. Dezelfde strategie probeert de tabaksindustrie nu met de e-sigaret. Daar moeten we niet opnieuw intrappen. Dit schrijf ik in een opiniestuk in de Wegener dagbladen zaterdag.

Het verhogen van de wettelijke leeftijd waarop je tabak mag kopen naar 18 jaar is een kleine eerste stap in de strijd tegen roken onder jongeren, maar daarmee niet minder belangrijk. Wie jong start heeft later veel meer moeite met stoppen. In mijn werk als huisarts, de afgelopen zeven jaar, heb ik de desastreuze gevolgen van roken in mijn spreekkamer gezien. Slopende chronische ziekten zoals COPD, emfyseem en longkanker. Mijn tweede euthanasie was bij een vrouw van achter in de 40. Nog geen jaar eerder had ik haar, bij haar eerste bezoek aan de praktijk, al gezegd dat de pijnloze zwelling in haar hals foute boel was. 35 jaar gerookt, meer dan een pakje per dag. Nog geen jaar later overleed haar man. Ook aan longkanker. Twee puberzonen achterlatend.

Gelukkig zie ik dat het percentage rokers langzaam afneemt. Een goede zaak, maar ziedaar ook meteen het gat in de markt: de e-sigaret.

Heel subtiel worden we meegenomen in het frame dat de e-sigaret een vriendelijk en volwaardig alternatief is voor de gevaarlijke gewone sigaret. Een acceptabel alternatief, want het bevat geen gevaarlijke stoffen als teer. Een manier om van het roken af te komen. Het is duidelijk. De tabaksindustrie is bezig met een nieuwe Mad Men-methodiek. Ze nemen de e-sigarettenmarkt over en zetten de huidige populaire sterren in om de e-sigaret te promoten als symbool van gezonde vrijheid. Een ‘verantwoord’ alternatief.

En de samenleving, de politiek, u en ik, staan erbij en kijken ernaar. Is de e-sigaret een medicijn dat mensen kan helpen van het roken af te komen? Nee, we vervangen roken door roken. De handeling wordt opnieuw genormaliseerd. In het Europees Parlement was er wat onrust rond de EU-Tabaksrichtlijn, maar met een inzet van 160 tabakslobbyisten in Brussel moet je als Europarlementariër van goede huize komen wil je een meerderheid van je collega’s overtuigen.

De e-sigaret als volwaardig en verstandig alternatief voor de sigaret. De tabaksindustrie heeft dondersgoed door welk goud zij hiermee in handen heeft. Nu de sigaret langzaam naar de achtergrond verdwijnt, is het dé manier om de inkomsten veilig te stellen. Maar wat zit er in een e-sigaret? Welke stoffen worden door het verslavende cocktailtje gemengd? Is alleen de aanwezigheid van nicotine niet al genoeg reden zeer argwanend te zijn? Het is de teer die doodt, maar de nicotine die verslaaft.

Zeer slim wordt een rookgordijn opgetrokken. Een zorgvuldig gecreëerd beeld van schijnzekerheid. Zoals dat ook in de jaren ‘50 van Mad Men al werd gedaan. De e-sigaret die mensen kan helpen van het roken af te komen. Maar waar is het bewijs? Een Europese richtlijn die na de lobby van 160 zorgvuldig gebrainwashte mensen afgezwakt wordt. En waar de tabaksindustrie langzaam maar zeker de markt overneemt, haar zeer succesvolle marketing inzet en we opnieuw meegenomen worden in een levensgevaarlijk sprookje.

Ik ben niet van plan om aan de kant te blijven staan. De druk moet op de ketel blijven staan. Daarom ga ik de komende maanden op zoek naar effectieve maatregelen. Ik zal mijn uiterste best doen deze strategie te dwarsbomen. De gezondheid van onze jongeren staat op het spel. Don Draper predikte: “our worst fears lie in anticipation”. Was dat maar waar.