Het bruist

Het bruist

Door Hans Spekman op 24 oktober 2013 Delen  

Open verkiezingen in Zoetermeer, Groningen en Utrecht; de campagne voor de herindelingsverkiezingen in Friesland en Alphen aan den Rijn; de komende interne campagne voor het Europese lijsttrekkerschap. De partij beleeft het begin van een bruisend half jaar.

Afgelopen zaterdagavond mocht ik in Zoetermeer de lijsttrekker bekend maken na een succesvolle open voorverkiezing. Het was geslaagd in meerdere opzichten. Alle drie de kandidaten hadden een mooie campagne bedacht, meer niet-leden dan leden brachten hun stem uit en vele enthousiaste vrijwilligers hebben wekenlang zich ingezet. Ze maakten niet alleen deel uit van een van de campagneteams, maar bemanden ook stemlokalen, benaderden op straat kiezers om zich te registreren en organiseerden een mooie uitslagenavond.

De PvdA in Zoetermeer stond er mooi op. Het belooft veel voor de campagnes die nu nog in Groningen en Utrecht gaande zijn. En Taco Kuiper, je gaat de boeken in als eerste PvdA-lijsttrekker die door leden én niet-leden is gekozen. Van harte gefeliciteerd daarmee.

Ook elders in het land wordt intussen actief campagne gevoerd. In Alphen aan den Rijn, Leeuwarden, Heerenveen en Friese Meren zijn 13 november herindelingsverkiezingen, het zal de meesten niet ontgaan zijn. De afdelingen zijn beland in de laatste, spannende periode. Nu maken nog veel kiezers hun keuze als het erom gaat wie straks hun lokale vertegenwoordigers zijn. De afdelingen krijgen steun van ons waar het kan. Zo is onze politiek leider Diederik Samsom deze hele week in het noorden te vinden, ben ik zelf al in Alphen geweest en ga ik voor de verkiezingen nog een keer naar deze afdeling.

En er begint nog een derde, belangrijke campagne. Zaterdagochtend maken wij in Utrecht de kandidaten bekend voor het lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen in mei 2014. Vanaf dat moment gaan de kandidaten een maand lang met elkaar en met de vereniging in debat over Europa. We organiseren hiervoor verschillende landelijke debatten, maar ook veel afdelingen nodigen zelf een of meerdere kandidaten uit voor een bijeenkomst. Uit mijn eigen campagne in de verkiezing tot voorzitter weet ik nog hoe leuk het is om met leden in gesprek te gaan. Je reist er het hele land voor door, van Maastricht tot Groningen en van Hengelo naar Haarlem. Een drukke, maar vooral ook mooie en inspirerende tijd.

Delen: