Partneralimentatie eerlijk en eenvoudig

Partneralimentatie eerlijk en eenvoudig

Door Jeroen Recourt op 20 juni 2012 Delen  

Met collega’s van VVD en D66 heb ik een plan (pdf) ingediend om de partneralimentatie eerlijker en eenvoudiger te maken.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat beide partners na een echtscheiding zo snel mogelijk zelfstandig verder kunnen. Hiervoor worden de regels eenvoudiger en de duur van de alimentatie korter.

Ik vind het uitermate belangrijk dat we een eerlijk en sociaal systeem van partneralimentatie hebben. Dat betekent dat als je tijdens het huwelijk niet aan je carrière hebt gewerkt, maar voor de kinderen hebt gezorgd, dat dit tot uiting komt in de partneralimentatie.

Zorg voor kinderen onder de 12 jaar moet bij voorkeur door beide ouders worden gegeven. Als dit niet zo is, moet de niet zorgende ouder de zorgende ouder compenseren. De zorgende ouder is immers niet goed in staat om zelf een volledige boterham te verdienen.

Als een huwelijk na lange tijd toch in een echtscheiding uitmondt, en de vrouw heeft in die tijd alleen gezorgd, dan moet daar een extra compensatie tegenover staan. Het is immers niet redelijk om te verwachten dat deze vrouwen eenvoudig in het arbeidsproces terugkeren.

De PvdA verwacht dat met dit voorstel het aantal ‘vechtscheidingen’ zal verminderen. Dat is voor iedereen goed, in het bijzonder voor de kinderen.

Plan VVD, PvdA en D66 voor nieuwe duur en berekening Partneralimentatie (pdf) >

Delen: