Herstelbemiddeling standaard aanbieden binnen het strafrecht

Herstelbemiddeling standaard aanbieden binnen het strafrecht

Herstelbemiddeling standaard aanbieden binnen het strafrecht
Foto Flickr / ssalonso

Door Jeroen Recourt op 11 december 2014 Delen  

Bij een burenruzie wil je dat het probleem echt opgelost wordt. Je wilt niet bang blijven voor je buurman. Je wilt niet jaar in jaar uit met je hart in je keel doorlopen als je de man ziet die je mishandeld heeft. Bij dit soort delicten is alleen straffen vaak niet een echte oplossing. Mediation in het strafrecht is dat wel. De Partij van de Arbeid wil dat mediation in het strafrecht standaard en in het hele land wordt aangeboden. Ik heb een initiatiefnota (pdf) ingediend om dit voor elkaar te krijgen.

Bij mediation gaan dader en slachtoffer met elkaar in gesprek over de oplossing. Over het betalen van de schade bijvoorbeeld. Alleen dat gesprek is al een grote stap vooruit: voor beide partijen. Maar alleen als het slachtoffer het wil. Alleen als het veilig is en alleen als het zonder druk kan. En daarom alleen als de officier van justitie van het Openbaar Ministerie namens de samenleving meekijkt. Straf kan en moet soms gewoon onderdeel zijn van de mediationovereenkomst.

Een oplossing die gedragen wordt door slachtoffer en dader maakt beider levens beter. Voorkomt dat het conflict doorettert en voorkomt herhaling. Het maakt Nederland veiliger. En het brengt het strafrecht weer terug waar het ooit begonnen is: als instrument om dader het onrecht aan het slachtoffer te laten herstellen.

Zo geven we het strafrecht weer wat meer terug aan degene die er in de eerste plaats over gaat: het slachtoffer. Daarom deze initiatiefnota. Hierin staan de belemmeringen en bijbehorende oplossingen om mediation in het stafrecht een structurele plaats te geven.

Initiatiefnota ‘De toepassing van herstelbemiddeling binnen het strafrecht’ (pdf) >
Initiatiefnota ‘De toepassing van herstelbemiddeling binnen het strafrecht’ (htm) >