Herstel op de woningmarkt

Herstel op de woningmarkt

Door Jacques Monasch op 15 januari 2014 Delen  

Vandaag werd bekend dat de verkoop van nieuwbouwwoningen is toegenomen. Dat is goed nieuws voor de bouw, goed nieuws voor starters en goed nieuws voor al die mensen die wel wilden doorstromen op de woningmarkt, maar dat niet konden omdat er geen betaalbare opties waren. Langzaam maar zeker krijgen we steeds meer signalen dat de woningmarkt zich herstelt. We zijn er nog lang niet, maar de PvdA is positief gestemd over deze tekenen van herstel. Nu is het tijd om de woningmarkt in alle rust de ruimte te geven.

Vorige week meldde de grootste brancheorganisatie van makelaars in Nederland, de NVM, dat er sinds het uitbreken van de crisis in 2008 niet zo veel woningen verkocht werden als in het laatste kwartaal van 2013. Daar komt nu dus het bericht van de NVB, de Nederlandse Vereniging van Bouwbedrijven, bij. Hun voorman, Nico Rietdijk, meldt een onverwachte toename van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Het voorspelde slechte jaar blijkt opeens een groeijaar te zijn geworden, zegt hij.

We hebben wel geleerd dat we – na de noodzakelijke hervormingen van het afgelopen jaar – nu rust en zekerheid moeten bieden. Dat doen we. We hebben een historische politieke doorbraak weten te realiseren. De aflossingsvrije hypotheek, die schijnzekerheid bood voor huizenbezitters, is verdwenen: mensen moeten gaan aflossen, huiseigenaren bezitten straks ook echt weer een huis en blijven niet met torenhoge schulden achter. Huidige huizenbezitters dragen hun steentje bij door een lagere hypotheekaftrek en met een hoger huurwaardeforfait.

Dat is eerlijk, zoals het hoort. Nu bewaren we de rust en geven we iedereen die zijn brood in de bouw of op de woningmarkt verdient de ruimte.