Herdenken van slavernij is belangrijk

Herdenken van slavernij is belangrijk

Herdenken van slavernij is belangrijk

Door Joyce Sylvester op 25 juni 2014 Delen  

De PvdA werkt iedere dag aan een wereld zonder uitbuiting en racisme. Het herdenken van de afschaffing van de slavernij helpt ons waakzaam te blijven. Uitbuiting en racisme zijn niet van de aardbodem verdwenen toen Nederland de slavernij afschafte. Daarom vind ik het zo belangrijk dat we in Nederland Keti Koti vieren, om stil te staan bij de slavernij van toen en nu. Want de strijd tegen uitbuiting en racisme is nog niet gestreden.

Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd; ook wel de Dag van de vrijheden ‘gebroken ketenen’ of Manspasi (emancipatie) genoemd. Het is de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Deze nationale slavernijherdenking vindt vanaf de start plaats in het Oosterpark in Amsterdam. In 2002 werd daar het Nationale Slavernijmonument onthuld.

Het gedenken en herdenken van het slavernijverleden is belangrijk omdat kennis van de misstanden rond de slavernij kan helpen waakzaam te blijven tegen racisme in de huidige tijd. We moeten waakzaam zijn op racisme, ook om slavernij voor altijd uit te bannen. De fundamentele gelijkheid van mensen mag nooit meer ter discussie worden gesteld en dat is in feite de boodschap die besloten ligt in deze herdenking.

In ons land is de diversiteit in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat vraagt om het uitwisselen van kennis en ervaringen van de betrokken culturen. Onbekend maakt onbemind is een bekend Nederlands gezegde en juist daarom is het van belang dat het slavernijverleden nu en in de toekomst, in aanwezigheid iedereen, waardig wordt herdacht.

Delen: