Hardnekkige veelpleger in het verkeer krijgt hufterboete

Hardnekkige veelpleger in het verkeer krijgt hufterboete

Door Attje Kuiken op 7 november 2013 Delen  

De Partij van de Arbeid wil dat notoire verkeershufters niet langer ongestraft de ene na de andere grove verkeersovertreding kunnen maken waarmee ze andere weggebruikers in gevaar brengen. Onlangs bleek dat ongeveer 0,1 procent van de automobilisten verantwoordelijk is voor 6 procent van de ongelukken. Dat kunnen we niet tolereren. Hardleerse veelplegers in het verkeer moeten daarom geconfronteerd worden met een hufterboete. Veiligheid in het verkeer gaat boven alles. Ik ben blij dat de ministers Schultz van Verkeer en Opstelten van Justitie nu eindelijk gehoor geven aan mijn oproep en werk gaan maken van de hufterboete.

Er moet een einde komen aan het asociale gedrag van weggebruikers die stelselmatig lak hebben aan verkeersregels en een gevaar vormen voor andere automobilisten. We moeten voorkomen dat deze verkeershufters er steeds met een relatief lichte straf vanaf komen en weer opnieuw in de fout gaan. Wat de PvdA betreft wordt er voor deze groep een speciale boete in het leven geroepen die iedere keer hoger wordt wanneer men opnieuw de regels overtreedt: de hufterboete.

Deze straf moet gelden voor de groep weggebruikers die herhaaldelijk ernstige verkeersovertredingen maakt waarmee ze anderen in gevaar brengen. Denk aan aso’s die met 80 kilometer per uur door woonwijken scheuren, dronken achter het stuur zitten, bumperkleven en voortdurend rode stoplichten negeren. De hufterboete kan bestaan uit een steeds hogere boete, inbeslagname van de auto, het afpakken van het rijbewijs of desnoods celstraf. Dit is afhankelijk van het totaal aan overtredingen en de zwaarte daarvan.