Hardere vuist tegen de onderwereld

Deltaplan aanpak ondermijdende criminaliteit

Hardere vuist tegen de onderwereld

Foto Shutterstock / Martien van Gaalen

Door Attje Kuiken op 14 februari 2017 Delen  

Het is tijd om een vuist te maken tegen de ongebreidelde criminaliteit in regio’s die kampen met motorbendes, illegale wietteelt en de vermenging van de boven- en onderwereld. Politie en burgemeesters moeten meer slagkracht krijgen tegen deze zogeheten ‘ondermijnende criminaliteit’. De PvdA heeft daarom onlangs een Deltaplan ontwikkeld voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Burgemeesters van vijf Brabantse steden en de commissaris van de Koning van de Donk pleiten vandaag in de Volkskrant ook voor een dergelijke aanpak van drugscriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit werkt namelijk ontwrichtend voor een samenleving. Het is een groot maatschappelijk probleem omdat het niet ‘in de onderwereld’ blijft, maar effect heeft op inwoners van de stad of dorp. Denk bijvoorbeeld aan een buurman met wiet op zijn zolder. Ik zie dit in Brabant om me heen en daar moeten we wat aan doen.

Zo moeten bedreigde bestuurders en ambtenaren ten alle tijden worden beschermd. Zij mogen nooit belemmerd worden in hun werk, door intimidatie en bedreiging. Burgemeesters moeten hun werk uit kunnen voeren en daarom pleiten wij in ons plan onder meer voor een bevoegdheid voor burgemeesters om vrijplaatsen te sluiten. Dit alles kost natuurlijk geld en menskracht. Bijvoorbeeld om drugspanden of seksclubs waar mensenhandel plaatsvindt op te sporen en te sluiten. Dergelijke investeringen zijn voor gemeenten van belang en dragen bij aan de veiligheid en leefbaarheid. Die kosten moeten, als het aan de PvdA ligt, deels door het Rijk gecompenseerd worden. Kijk hier voor ons volledige plan >

De PvdA ondersteunt de burgemeesters die nu op zijn gestaan dan van ook van harte. We moeten alles op alles zetten om samen met hen ten strijde te trekken tegen de vermenging van de boven- en onderwereld.