Handen ineenslaan voor duurzame energie

Handen ineenslaan voor duurzame energie

Door Diederik Samsom op 28 februari 2015 Delen  

Over enkele maanden wordt het Europese investeringsfonds operationeel. En sinds enkele maanden hebben we hier in Nederland dankzij de Partij van de Arbeid een Nederlandse investeringsinstelling. Ook in veel provincies liggen investeringsfondsen klaar. En dan is er nog de Nederlandse Waterschapsbank. Het wordt tijd om de handen in een te slaan.

Ik roep het kabinet op om al die investeringskracht zo snel mogelijk te bundelen tot een investeringsconsortium, een Nederlandse investeringsbank, die – gebruik makend van de garanties en deelname van het Europese fonds – gaat investeren in duurzame energie. Zo ontstaat investeringskracht van ettelijke miljarden en trek je de grote bedrijven en private investeerders over de streep. En dat is nodig.

We willen de komende jaren voor miljarden aan investeringen in offshore wind, nieuwbouw van duurzame woningen, zonne-energie, de nieuwe-zoet zout watercentrales, groen gasinstallaties. Allemaal duurzame werkgelegenheid. Allemaal nieuwe energie. Beide cruciaal voor Nederland. Wat de PvdA betreft komt het kabinet nog voor de zomer met een uitgewerkt plan, er is geen tijd te verliezen.

Dit heb ik zaterdag bepleit tijdens ons Toekomstfestival Duurzaamheid in Leeuwarden. In mijn toespraak (pdf) gaf ik ook aan voor welke keuze Nederland 18 maart staat. Nog altijd zijn er partijen die blijkbaar niet willen bouwen, maar verder willen bezuinigen. CDA en D66 laten waar ze maar kunnen weten dat ze na de Provinciale Statenverkiezingen nieuwe bezuinigingen van het kabinet zullen eisen. Onnodig, onverstandig en onverantwoord. We moeten het ontluikend herstel versterken met investeringen, niet in de knop breken met nieuwe bezuinigingen.

Het gaat 18 maart over provincies, over waterschappen en over de Eerste Kamer. Maar meer nog dan dat gaat het over de koers van Nederland. Laten we rechtse partijen met nieuwe bezuinigingen nieuwe onzekerheid veroorzaken, of zetten we met hernieuwd optimisme koers naar een nieuwe toekomst. De keuze is aan jou. 

Integrale toespraak Toekomstfestival Duurzaamheid (pdf) >
Integrale toespraak Toekomstfestival Duurzaamheid (htm) >