Gynaecoloog in Congo

Gynaecoloog in Congo

Door Roelof van Laar op 28 januari 2015 Delen  

Vandaag was Dr. Denis Mukwege te gast in de Tweede Kamer. Dokter Mukwege hielp duizenden slachtoffers van seksueel geweld in Congo. Waarom? Omdat iemand de verantwoordelijkheid moest nemen. Omdat iemand de duizenden vrouwelijke slachtoffers moest helpen. En omdat de vrouwen hem geen keus lieten.

Twintig jaar geleden ging dokter Mukwege gynaecologie studeren in Frankrijk.
In Congo, zijn geboorteland, stierven namelijk dagelijks vrouwen tijdens hun bevalling omdat ze geen goede zorg gekregen. Eenvoudige complicaties leidden tot onnodige doden. In Frankrijk leerde hij hoe hij hen kon helpen. Eenmaal terug begon hij zijn eerste ziekenhuis, in een regio waar nog maar weinig zorg was.

De oorlog in Congo verwoeste niet alleen dit ziekenhuis, maar ook het leven van talloze meisjes en vrouwen. Door georganiseerde verkrachtingen werden zij paria’s in de samenleving. Soms zwanger van de vijand, soms zo gewond dat ze onmiddellijk medische hulp nodig hadden. Dr. Mukwege stelde zijn ziekenhuis voor hen open en behandelde deze duizenden meisjes en vrouwen.

Dr. Mukwege sprak zich hierover nationaal en internationaal uit. Daarom is hij nu zijn leven niet zeker. Hij overleefde een moordaanslag en moet zich constant zorgen maken om zijn eigen veiligheid, die van zijn dochters en die van zijn patiënten.

Ik vroeg hem waarom hij niet gewoon rijke mensen van hun kwaaltjes afhelpt, in plaats van dit levensgevaarlijke werk. Hij stelde dat de vrouwen hem geen keus hadden gegeven. Na de moordaanslag ging hij werken in Brussel. De Congolese vrouwen schreven hem daar brieven. Met de verkoop van ananas en uien verdienden ze geld om hem een ticket naar Congo te kunnen betalen. Dat kon hij niet weigeren.

Duizenden bewoners en patiënten verwelkomden hem bij zijn terugkeer in Congo. Dokter Mukwege wil daar dan ook helemaal niet weg. Maar het werken daar wordt hem bijna onmogelijk gemaakt. Door de regering, die nu opeens een enorme belasting eisen. De Tweede Kamer zal gezamenlijk een verklaring uitgeven waarin we onze steun uitspreken voor het werk van Dr. Mukwege en de Congolese regering oproepen hem bij te staan, in plaats van dwars te zitten. Hopelijk helpt dat, al is het maar een beetje. Want mensen als Dr. Mukwege, die moeten we helpen om anderen te kunnen helpen.

Delen: