Grootbedrijf moet zzp’ers en mkb’ers op tijd betalen

Grootbedrijf moet zzp’ers en mkb’ers op tijd betalen

Grootbedrijf moet zzp’ers en mkb’ers op tijd betalen
 Foto Flickr / PvdA

Door Mei Li Vos op 15 april 2015 Delen  

Veel kleine ondernemers hebben problemen omdat grote bedrijven hen niet op tijd betalen voor hun diensten of producten. De grotere bedrijven maken gebruik van het recht van de sterkste, de zzp’er of mkb’er zal toch niet klagen. Ik ben geïnteresseerd in ervaringen in de praktijk. Heeft u ervaring met het overschrijden van betaaltermijnen, of klachten over extreme betalingsvoorwaarden? Mail mij dan op: zzp@pvda.nl.

In een onderzoek van maart 2015 van OpenCompanies gaf slechts 14% van de respondenten aan dat zij nooit te laat worden betaald. Bij mij zijn in de afgelopen maanden signalen binnengekomen van kleine ondernemers die door overschrijding van betaaltermijnen in de knel zijn gekomen met hun bedrijfsvoering. Ik maak me hier zorgen over, want als kleinere bedrijven en zzp’ers onnodig in de problemen zitten, wordt het economisch herstel onnodig geremd. Daarom stelde ik vorige maand Kamervragen aan de minister van Economische Zaken, Kamp, waarin ik hem vroeg of de vele klachten van kleine ondernemers aanleiding zijn tot maatregelen.

Minister Kamp antwoordde deze week dat hij een onderzoek gaat laten doen naar het betaalgedrag tussen het grootbedrijf en het kleinbedrijf (mkb). Doel van het onderzoek is, zo schrijft de minister, een goed beeld te krijgen van de aard, omvang en oorzaak van de problematiek .
We zijn benieuwd hoe vaak en waarom zpp’ers en andere kleine ondernemers in de knel komen met hun bedrijf als gevolg van het overschrijden van betaaltermijn en onheldere, of onhaalbare leveringsvoorwaarden. Deel uw ervaringen met ons via: zzp@pvda.nl.

We hebben er met zijn allen niets aan als kleinere bedrijven en zzp’ers onnodig in de problemen komen. Laten we daarom de betalingsproblemen nu goed in kaart brengen en vervolgens voor eens en voor altijd oplossen.

Lees ook hier het artikel in Het Financieele Dagblad (15 april 2015)