Grof schandaal dat voetbalwedstrijden worden gemanipuleerd

Grof schandaal dat voetbalwedstrijden worden gemanipuleerd

Grof schandaal dat voetbalwedstrijden worden gemanipuleerd

Door Tjeerd van Dekken op 3 juli 2015 Delen  

Het matchfixingschandaal binnen het betaald voetbal in Nederland breidt zich steeds verder uit. Vandaag werd bekend dat op grotere schaal wedstrijden zijn verkocht dan eerder gedacht. In 2009 zouden tenminste zes wedstrijden van Willem II zijn gemanipuleerd. Dat is een grof schandaal en de onderste steen moet nu boven komen. Het valt niet meer te ontkennen: matchfixing is ook in Nederland een probleem en moeten we hard aanpakken.

Miljoenen Nederlanders en duizenden gezinnen genieten elke dag van sport, als beoefenaar of toeschouwer, op de amateurvelden en in stadions. Al die mensen mogen verwachten dat sportwedstrijden eerlijk verlopen, zonder dat de uitslag van tevoren vaststaat of is gemanipuleerd door grijpgrage criminelen. Helaas is dat niet meer altijd gegarandeerd. Dat mogen we niet toestaan. Matchfixing moeten we bij de wortel aanpakken en uitbannen.

Sinds de eerste signalen ons bereikten dat matchfixing ook in Nederland plaatsvindt, heb ik deze problematiek politiek aan de orde gesteld. Er loopt nu een onderzoek naar de mate van matchfixing in Nederland. Dat is mooi, maar daar moeten we niet stoppen. In mijn initiatiefnota deed ik daarom meerdere voorstellen om het fixen van wedstrijden tegen te gaan. Het oprichten van een gespecialiseerde recherche-eenheid ter bestrijding van fraude, witwasserij en matchfixing in de sport, een clementieregeling voor matchfixers die misstanden melden, en meer mogelijkheden voor de Kansspelautoriteit om illegaal gokken aan te pakken en gokken op bijvoorbeeld gele kaarten te verbieden.

De nieuwe schandalen die vandaag aan het licht zijn gekomen zijn wederom reden om hier in de Tweede Kamer over te spreken. Direct na de zomer organiseer ik een hoorzitting in de Kamer over de vraag hoe we dergelijke criminaliteit in de sport kunnen voorkomen. Daarnaast wil ik dat justitie samen met en de sportbonden in Nederland én Europa, keihard de strijd aan tegen matchfixing.

De nieuwe onthullingen wijzen op een grof schandaal. We moeten er alles aan doen om onze sport schoon te houden. Daarvoor is nog genoeg werk te doen. Zodat iedereen zorgeloos kan blijven genieten van een eerlijke sport.