Groene landbouwproductie verdient steun

Groene landbouwproductie verdient steun

Door Sjoera Dikkers op 11 oktober 2012 Delen  

Nederlanders kopen steeds meer duurzaam geproduceerd voedsel. Dit is goed nieuws, want duurzaam voedsel zorgt voor minder kunstmest op het land, minder vervuiling van het oppervlaktewater, eerlijke inkomsten voor de boer en een beter leven voor het vee. Ondanks de crisis kiezen we bewust voor producten die goed zijn voor mens, dier en milieu. Daar ben ik blij mee, want de Partij van de Arbeid pleit al langer voor een ruim aanbod van duurzame producten in de winkels.

Als landbouwwoordvoerder spreek ik veel agrarische ondernemers. Het valt mij op dat deze boeren wel duurzaam willen werken, graag zelfs, maar ze vrezen dat de consument het goedkope alternatief kiest en zij hun producten dan niet kwijtraken. Onderzoek laat nu zien dat de consument ondanks de crisis best meer wil betalen voor duurzaam voedsel. Het is daarom tijd dat de landbouwsector geheel overstapt op duurzaam, zodat de beschikbaarheid van deze producten wordt vergroot.

De PvdA staat voor een eerlijke prijs betalen voor eerlijk voedsel. Op dit moment betaalt de vervuiler nog niet: spruitjes zonder bestrijdingsmiddelen zijn nog steeds duurder dan spruitjes mét bestrijdingsmiddelen. Er is dus voldoende werk aan de winkel voor ons in de Tweede Kamer. Promotie van duurzaamheid en het betaalbaar maken van groene producten zijn daar voorbeelden van. Het moet vanzelfsprekend worden dat je voor een duurzaam alternatief kiest. Op deze manier zijn boeren verzekerd van een markt en mens, milieu en dier worden er beter van.