Groei en banen voorop

Groei en banen voorop

Door Hans Spekman op 27 juni 2013 Delen  

De Tweede Kamer sprak deze week over een pakket aanvullende maatregelen voor de begroting van 2014. Wat mij betreft moeten groei en banen daarbij voorop staan.

Zes miljard euro is veel geld. Dit bedrag moeten we voor 2014 vinden, willen we de begroting niet te veel uit het lood laten slaan. En hoe pijnlijk ook dit extra bedrag is, ook ik denk dat het onontkomelijk is. Absolute voorwaarde is daarbij wel, om Diederik te citeren ‘Wij leggen de rekening niet neer bij de mensen met de laagste inkomens.’ Mensen die het al moeilijk hebben kunnen niet veel meer dragen, dus geen ontkoppeling van lonen en uitkeringen. 400.000 kinderen in de armoede zijn er al 400.000 te veel.

We kunnen niet jaar op jaar veel meer blijven uitgeven dan we als overheid binnenkrijgen. Als de rente op de staatschuld 1% stijgt kost dat zo’n 4 miljard, zo begrijp ik, en als ik het fout heb mag je het zeggen. Die afhankelijkheid van de financiële markten benauwd mij. Alles wat we extra moeten uitgeven aan rente op schulden kan niet naar onderwijs of zorg.

Ons blind blijven staren op de begroting alleen helpt ons niet uit de economische crisis. Ik ben dan ook blij dat we af zijn van die drie-procentdiscussie. Die jaagt ieder kwartaal de onzekerheid verder aan. De opgave is nu een manier te vinden om de werkgelegenheid te stimuleren, de economie weer weten aan te jagen. We zijn de Partij van de Arbeid. Werk staat bij ons op één.

Daarom is het belangrijk om naast de aangekondigde bezuinigingen ook met plannen te komen. Bijvoorbeeld de extra honderden miljoenen voor meer werkgelegenheid, zoals Lodewijk Asscher eerder deze maand bekendmaakte. Want wie zijn baan verliest, helpen we als PvdA zo snel mogelijk naar nieuw werk.

Ik ben het ook eens met Diederik Samsom die pleitte om de grote vermogens die Nederlandse pensioenfondsen bezitten los te trekken en die in te zetten voor bijvoorbeeld de hypotheekmarkt. En om weer kredieten te verlenen aan het midden- en kleinbedrijf, zodat ze weer kunnen ondernemen. Ik hoop van harte dat ook pensioenfondsen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en meer van hun enorme kapitaal gaan investeren in Nederland in plaats van in het buitenland.

We zijn er nog niet. We zoeken binnen en buiten de partij naar meer antwoorden op de vraag hoe we de economie weer aan de praat krijgen. Vandaag hebben we bijvoorbeeld samen met de Wiardi Beckman Stichting een aantal economen uitgenodigd voor een economiedebat. Ik sta open voor jullie suggesties. Want hoezeer we het ook zouden willen, een toverstokje voor een oplossing hebben we niet. Niemand is gebaat bij gemakkelijke retoriek. Zeker de mensen die niet kunnen slapen van zorgen om baan of inkomen niet. We zullen dit samen op moeten lossen.

Delen: