Goede leraren maken het onderwijs

Goede leraren maken het onderwijs

Door Tanja Jadnanansing op 1 oktober 2011 Delen  

Goede kwaliteit van het hoger onderwijs hangt af van een goede leraar en een fijne omgeving. Deze maken het verschil. Vorige week presenteerde ik al tien speerpunten voor eerlijk en sociaal onderwijs. Deze week is het onze nationale onderwijsweek. Dat is voor mij reden om al die leerkrachten die zich met hart en ziel voor het onderwijs inzetten te bedanken voor hun inzet.

Het is tegelijk een mooie gelegenheid om al die scholieren, studenten en docenten te laten weten dat ik mij graag voor hun belangen inzet, dat ik geloof in de kracht van goed onderwijs.

Ik herinner mij het verhaal van een jongedame die ik sprak tijdens een werkbezoek aan een Universiteit: Marianne, een studente uit Groningen, vol met ambitie en passie om er echt iets van te maken. Die passie om scheikunde te gaan studeren is in haar aangewakkerd door die zeer gemotiveerde leraar in de vijfde klas van het VWO. Hij bracht haar het geloof bij in haar eigen kunnen. Zij wenst iedereen zo’n leraar toe. Een leraar die graag rolmodel wil zijn en die niet alleen maar de lesstof onderwijst maar ook levenswijsheid en die inziet wat jouw unieke talenten zijn.

Niet alleen deze leraar was belangrijk voor Marianne. Het was ook de conciërge die oog had voor de leerlingen en de sfeer op school, de veilige omgeving waar je gewoon kind kon zijn en waar het leren centraal staat.

Zo’n school, zo’n leraar, zo’n conciërge en zo’n omgeving: dat wens ik iedere leerling en iedere student toe. En ik weet dat er zoveel mensen zijn die het onderwijs echt beter willen maken. Daar draag ik graag een steentje aan bij.