Goede kinderopvang nu voor iedereen beschikbaar

Goede kinderopvang nu voor iedereen beschikbaar

Goede kinderopvang nu voor iedereen beschikbaar
 Foto Shutterstock / Olesia Bilkei

Door Keklik Yücel op 27 mei 2016 Delen  

Mooi nieuws vandaag, want voor alle ouders wordt de kinderopvang weer een flink stuk goedkoper. Daardoor kunnen meer kinderen gebruik maken van kinderopvang, dat is goed voor hun ontwikkeling. En ouders kunnen met een gerust hart aan het werk, omdat er voor hun kinderen betaalbare en kwalitatief goede opvang is. Zo zorgen we voor een goede start voor alle kinderen en een betere balans tussen werk en privé voor ouders.

Lagere inkomensgroepen konden hun kinderen al relatief goedkoop naar de kinderopvang brengen. Zij krijgen wel 94% van de kosten van de opvang vergoed. Voor ouders met een middeninkomen is de kinderopvang echter erg duur. Sommige ouders kiezen er daardoor zelfs voor om zelf te stoppen met werken omdat ze bijna een heel inkomen moeten uitgeven aan de opvang. Ik vind het echter belangrijk voor ouders en kinderen dat goede kinderopvang beschikbaar is. Kinderen leren er namelijk leeftijdsgenootjes kennen en samen plezier maken. En ouders hebben door een betaalbare kinderopvang meer mogelijkheden om zelf te kiezen hoe ze aan het werk willen.

Het is daarom opnieuw een belangrijke stap vooruit dat minister Asscher bekend heeft gemaakt 200 miljoen te investeren in de kinderopvangtoeslag. Alle ouders krijgen er daarmee geld bij, maar het komt vooral ten goede aan de middeninkomens. Ouders gaan er per jaar gemiddeld honderden euro’s op vooruit. Dit past helemaal in de strijd van de PvdA om te investeren in jonge kinderen en de combinatie van werk en privé. Zo is het afgelopen jaar ook al meer dan een half miljard euro extra uitgegeven aan jonge gezinnen, vooral voor de mensen die het hardste wat extra’s nodig hadden. En daar komen nu dus opnieuw miljoenen bovenop. Investeren in jonge kinderen is namelijk investeren in de toekomst, daar blijf ik mij hard voor maken.

In de grafiek hieronder zie je dat alle opvang goedkoper wordt, en dat de mensen met een laag inkomen het meeste vergoed krijgen: