Goed werk is veilig werk

Goed werk is veilig werk

Goed werk is veilig werk
Foto Flickr / PvdA

Door Agnes Jongerius op 16 mei 2014 Delen  

Iedereen moet onder goede en veilige omstandigheden kunnen werken. Toch verliezen jaarlijks duizenden mensen hun leven door de erbarmelijke omstandigheden waarin zij hun werk moeten doen. Dat zien we nu ook in Turkije, waar honderden mijnwerkers het daglicht nooit meer zullen zien. Het tekent het belang van onze voortdurende inzet voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. In Nederland, in Europa en in de rest van de wereld.

Op de radio hoorde ik oud FNV-collega Feride Kayikci. Zij stond als jong meisje in Turkije vaak boven de schacht te wachten tot haar vader naar boven kwam. Zij vertelde over hoe zij op een dag op school gewaarschuwd werd dat de naam van haar vader op de lijst van slachteroffers van een mijnongeluk stond. Gelukkig kwam hij die avond gewoon thuis. Maar die onzekerheid, die angst om je naaste kwijt te raken terwijl diegene voor zijn gezin een inkomen probeert te verdienen, gun ik niemand. Het is ieders recht om het werk op een gezonde en veilige manier uit te kunnen voeren.

Bescherming van werknemersrechten is een van de speerpunten van de Partij van de Arbeid in Europa. De belangen van werknemers staan voorop. Daarnaast gaan we gaan oneigenlijke verdringing van banen tegen en maken we een vuist tegen uitbuiting van arbeidskrachten. Heel veel rechten die werknemers beschermen komen uit Europa. Het is dan ook een gotspe dat de Europese Commissie, onder druk van bedrijfslobbyisten en conservatieve regeringen, allerlei Arbo-rechten wil afschaffen, ook op Europees niveau. De Europese Volkspartij (waar het CDA onderdeel van is) en de ALDE (waarin VVD en D66 samenwerken) zijn bezig met een zogenoemd REFIT-programma waarin arbeidsrechten sneuvelen ten gunste van de wensen van multinationals. Dat is voor de PvdA onacceptabel.

We moeten in Europa werk maken van werk. Van goed werk. Goed werk is veilig werk. Goed werk is gezond werk. En goed werk is werk met een fatsoenlijk salaris. Dit moet in Europa, en in de rest van de wereld, de norm zijn. Daar is Lilianne Ploumen vanuit het kabinet al hard mee bezig. En daar ga ik in Europa voor knokken, hand in hand met de Nederlandse, Europese en internationale vakbeweging.

Samen staan we sterk en kunnen we het verschil maken. We moeten knokken voor meer werk, voor eerlijk en goed werk en vooral voor veilig werk.

Delen: