Goed nieuws voor kleinschalige duurzame energie

Goed nieuws voor kleinschalige duurzame energie

Goed nieuws voor kleinschalige duurzame energie
Foto Flickr / Martin Abegglen

Door Jan Vos op 11 november 2014 Delen  

Mooie kleinschalige initiatieven zoals zonnepanelen op een school of buurthuis of een kleine windmolen op een industrieterrein moeten alle ruimte krijgen. Daarom is het goed dat enthousiaste initiatiefnemers op het gebied van duurzame energie sinds 1 januari 2014 een coƶperatie kunnen oprichten en gebruik kunnen maken van zogenoemde postcoderoosregeling. Daarmee krijgen ze korting op de energiebelasting. Helaas waren er nog te veel obstakels voor deze initiatieven, reden voor de Partij van de Arbeid om de minister te vragen om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen. Dat heeft hij toegezegd. Dat is goed nieuws voor kleinschalige duurzame energie.

Nederland moet overschakelen op duurzame energie, om klimaatverandering tegen te gaan en om minder afhankelijk te worden van Poetin en oliesjeiks. Het goede nieuws is dat veel Nederlanders duurzame energie willen en aan de slag gaan met kleinschalige projecten in hun eigen buurt. Toch was het, ondanks allerlei stimuleringsmaatregelen, soms lastig om deze duurzame initiatieven te nemen. Daarom heb ik de minister gevraagd om obstakels weg te nemen die deze initiatieven onnodig in de weg stonden. 

Het wordt voor kleine ondernemers nu mogelijk om mee te doen met een coöperatie. Ook wordt het probleem van een dure extra (tweede) aansluiting opgelost. De minister gaat tevens kijken of coöperaties belasting moeten afdragen. Als dit het geval is, gaat hij op zoek naar een goede oplossing om duurzaamheid zo veel mogelijk de kans te geven. Tot slot is de minister bereid om te kijken of coöperaties niet voor een langere periode van vijftien in plaats van tien jaar financiële zekerheid moeten krijgen.

In de komende maanden blijft de PvdA scherp toezien of al deze problemen ook echt worden aangepakt. Enthousiaste Nederlanders die aan de gang gaan met duurzame energie verdienen onze steun.