Goed nieuws voor ambitieuze student

Goed nieuws voor ambitieuze student

Door Mohammed Mohandis op 28 maart 2013 Delen  

Tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting eind vorig jaar maakte ik mij sterk voor ambitieuze studenten die twee masters tegelijk willen volgen. Jongeren die maximaal in zichzelf willen investeren moeten hiertoe de mogelijkheid krijgen. Het voorstel dat ik samen met de VVD indiende, kon rekenen op een ruime Kamermeerderheid.

Inmiddels heeft minister Bussemaker navolging gegeven aan deze oproep en laat zij wettelijk verankeren dat studenten die twee masters volgen het normale collegegeld betalen. Een mooie stap, die past bij onze doelstelling om elk talent tot zijn recht te laten komen.

Ik heb ervoor gepleit om het convenant, dat regelt dat studenten tegelijk twee masters tegen laag tarief kunnen volgen, te verlengen. Mijn voorstel werd door een groot deel van de Tweede Kamer gesteund.

De minister gaat nu een stap verder, waardoor het convenant overbodig wordt en ambitieuze studenten altijd verzekerd zijn van het wettelijk collegegeld. Een prachtige stap, zo onderschrijven ook de studentenvakbonden ISO En LSVb. De overheid moet stimuleren dat studenten het maximale uit zichzelf halen.

Deze eerste stap van de minister smaakt naar meer. Want studenten die zich pas later realiseren dat zij een extra bachelor of master willen volgen worden geconfronteerd met torenhoge collegegelden. Natuurlijk mogen we van deze studenten een extra bijdrage vragen, ze hebben immers al een studie afgerond met steun van de overheid. Maar de bedragen zoals we die nu zien, die oplopen tot wel 32.000 euro per jaar, zijn niet uit te leggen.

Ik zie graag dat we de hoogte van de instellingsgelden tegen het licht houden, het moet transparant zijn hoe de hoogte hiervan wordt vastgesteld. Volgens mij moet dit de volgende stap zijn die we nemen, zodat elk talent tot zijn recht kan komen.