Goed gesprek over veranderingen in de zorg

Goed gesprek over veranderingen in de zorg

Goed gesprek over veranderingen in de zorg
Foto Flickr / PvdA

Door Marleen Barth op 13 maart 2015 Delen  

‘Komt u nou eens bij mij een kopje koffie drinken, dan kan ik u laten zien hoe het echt zit met de bureaucratie in de zorg.’ Die mail ontving ik een dag na het lijsttrekkersdebat dat ik bij Nieuwsuur gevoerd had. Daarin had ik gezegd dat het kabinet zich inspant om de bureaucratie in de zorg te verminderen. Deze mevrouw herkende dat niet. Haar verhaal wilde ik graag horen, dus ik nam de uitnodiging aan.

Vandaag was het zover. Ze liet ze me zien welke formulieren ze door moet om de zorg te kunnen houden die ze heeft. Het is inderdaad een indrukwekkende stapel. Sommige dingen verrassen me niet. We zijn als Partij van de Arbeid onder de bezielende leiding van Martin van Rijn de zorg aan het veranderen, en dat gaat niet vanzelf. Aan de start van een nieuwe manier van zorg verlenen, moeten veel mensen opnieuw door de molen. Dat die verandering nodig is, daar zijn mijn gastvrouw en ik het wel over eens. Dat cliënten in de langdurige zorg de regie over hun eigen leven krijgen, daar is ze heel blij mee. Maar voor ze daar is, moet er wéér van alles worden geregeld en aangevraagd.

Ik begrijp heel goed hoe vervelend dat is. Maar als het goed is, wordt het daarna minder. We hebben immers geregeld dat mensen die onder de nieuwe Wet Langdurige Zorg vallen, nog maar één keer een indicatie hoeven aan te vragen. Wordt die toegekend, dan houd je die voor het leven. Zo raken mensen verlost van de vele herindicaties die hoorden bij de AWBZ.

Ook is de minutenregistratie voor wijkverpleegkundigen afgeschaft. Zij mogen vanuit hun eigen professionaliteit samen met de patiënt bepalen wat nodig is. En omdat de wijkverpleegkundige in de zorgverzekering is onder gebracht, kan de declaratie rechtstreeks van de zorgverlener naar de verzekeraar. Dus echt: minder bureaucratie.

Maar mevrouw kan ook de formulieren laten zien die ze opeens moet invullen voor medische hulpmiddelen, die ze voorheen gewoon kreeg. Nu moet ze via tal van impertinente vragen bewijzen dat ze de hulpmiddelen echt nodig heeft. Haar zorgverzekeraar voerde dat in, maar verschuilt zich achter Den Haag. Zo voelt ze zich van het kastje naar de muur gestuurd.

Er komen nog steeds elke dag weer andere hulpverleners in huis. Dat is beleid van de zorginstelling, maar het voelt niet echt als het voeren van regie over wie er aan je lijf komt. Wat politici ook zeggen. Ook dat kan ik me goed voorstellen.

Na een intensief gesprek zijn we het er over eens dat het heel goed is dat we elkaar ontmoet hebben. En dat er nog veel gebeuren moet om de zorg verder te verbeteren. Onderweg naar de volgende stop besef ik dat dit weer een reden is waarom het zo belangrijk is dat Martin van Rijn en zijn collega-bewindslieden hun klus kunnen afmaken. Wetten veranderen is noodzakelijk om de zorg te verbeteren en cliënten regie over hun leven en hun zorg te geven. Maar om dat in de praktijk zichtbaar en tastbaar te kunnen maken, moet nog heel veel gebeuren. Ons werk als PvdA is nog lang niet af.

Delen: