Goed en eerlijk werk voor schoonmakers

Goed en eerlijk werk voor schoonmakers

Goed en eerlijk werk voor schoonmakers

Door Albert de Vries op 23 juni 2014 Delen  

Goed en eerlijk werk, daar maakt de Partij van de Arbeid zich sterk voor. Ik ben dan ook blij dat het kabinet heeft besloten ook schoonmakers weer in vaste dienst te nemen, en ze niet voor de laagste prijs in te huren via een extern bureau. De PvdA kiest voor meer zekerheid, in plaats van schoonmakers zo goedkoop mogelijk door de gangen te jagen. Een stap vooruit in onze strijd voor betere arbeidsvoorwaarden, meer zekerheid en minder flexibele contracten.

Enkele weken geleden sprak ik tijdens een demonstratie voor betere arbeidsvoorwaarden op het Malieveld in Den Haag een aantal mensen die iedere dag de kantoren van de rijksoverheid schoonmaken, en als grote wens hebben echt onderdeel uit te maken van deze organisatie. Daarnaast weten zij vaak niet of ze de volgende maand nog wel werk hebben en ook hun salarissen staan onder druk, omdat opdrachtgevers altijd het goedkoopste schoonmaakbedrijf willen inhuren. Ik ben blij dat het kabinet deze mensen nu zekerheid biedt.

Schoonmakers zijn onmisbaar voor iedere organisatie. Het is daarom goed dat zij hiervoor beloond worden. Mensen die de gebouwen van de Rijksoverheid schoonmaken krijgen nu weer een gewoon vast contract bij het Rijk en worden echt collega’s van de mensen die ze iedere dag op hun werk tegenkomen. Schoonmakers horen er dus gewoon weer bij en gaan er daarnaast ook op vooruit. Zo krijgen ze voortaan reiskostenvergoeding, loondoorbetaling bij ziekte, en wordt het makkelijker om zorg en werk te combineren. Het kabinet besloot eerder al dat ook andere beroepen, zoals beveiligers en postbezorgers, weer in dienst komen van de overheid. Niet uitbesteden tegen de laagste prijs, maar inbesteden voor een fatsoenlijk loon.

Een laag loon en toenemende onzekerheid gaan nog veel te vaak hand in hand. De PvdA vindt al jaren dat de overheid het goede voorbeeld moet geven als sociale werkgever. Dankzij de afspraken die we met de VVD hebben kunnen maken in het regeerakkoord komt er nu meer zekerheid voor duizenden mensen die zich inzetten voor het functioneren van de Rijksoverheid. Ik hoop dat meer organisaties en bedrijven dit voorbeeld gaan volgen, en ook daar blijven we ons voor inzetten. Samen moeten we werken aan een arbeidsmarkt waarin goed en eerlijk werk voorop staat.

Delen: