Goed dat er weer wordt geïnvesteerd in cultuur

Goed dat er weer wordt geïnvesteerd in cultuur

Door Jacques Monasch op 8 juni 2015 Delen  

De PvdA is positief dat minister Bussemaker breekt met het verleden en weer investeert in de culturele sector. De plannen van het kabinet benadrukken respect voor cultuur en het belang van cultuur voor de samenleving. Dat is een belangrijke en welkome trendbreuk met de afgelopen jaren.

Het is goed dat er geld bijkomt voor onder meer het Metropoolorkest en het Tropenmuseum, en voor een aantal topopleidingsinstituten. Daar waar het gaat om de toekomst, en om ambitie, mist de PvdA nog wel een aantal belangrijke punten. Cultuureducatie is voor de PvdA cruciaal voor de vorming en creativiteit van toekomstige generaties.

Het kabinet is echter onduidelijk over wat zij concreet van onze jongeren verwacht, en welke rol cultuur gaat spelen in het onderwijs. De brief van de minister geeft ook geen antwoord op de vraag hoe jongeren en nieuwe Nederlanders bereikt gaan worden. Ze lijkt daarmee teveel te kiezen voor het traditionele publiek en programmering.

De PvdA mist daarnaast een duidelijk plan voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden en de rechtspositie van kunstenaars. Zij hebben recht op meer zekerheid. De PvdA verwacht aanpassingen op deze punten voor ze met de plannen kan instemmen.