Terug naar een gezonde publieke omroep

Terug naar een gezonde publieke omroep

Door Mohammed Mohandis op 24 januari 2023 Delen  

Met de komst van Ongehoord Nederland, een omroep die iedere journalistieke regel aan zijn laars lapt en onze democratische waarden ondermijnt, staat de geloofwaardigheid van de gehele publieke omroep onder druk. Hoog tijd om ons bestel te beschermen.

Want de Nederlandse publieke omroep is uniek in zijn soort. Niet één organisatie bepaalt wat er uitgezonden wordt op radio of tv, zoals in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, maar verschillende omroepen met ieder hun eigen signatuur. Samen hebben zij de taak programma’s te maken voor alle Nederlanders. Een mooi systeem, maar wel een ingewikkelde waarin altijd ruimte is en moeten blijven voor nieuwe omroepen die specifieke groepen mensen willen bereiken. Dat is een groot goed, maar wel een die alleen werkt wanneer er goed toezicht wordt gehouden en spelregels worden nageleefd.

Goed toezicht begint bij een goed functioneerde voor- en achterdeur. Iedereen kan een eigen omroepvereniging beginnen en dat is een goed democratisch recht. Maar door de focus op ledenaantallen is de voordeur van ons bestel wel erg dun geworden. Met de opkomst van partijen en groeperingen die stelselmatig onze democratie en democratische waarden ondermijnen moet je harde voorwaarden stellen aan nieuwe omroepen: respecteer de rechtsstaat, democratische waarden en journalistieke regels. Het moet de samenleving verrijken en niet tegen elkaar opzetten. Zo niet? Dan is er binnen onze publieke omroep geen plek.

Goed toezicht begint bij een goed functioneerde voor- en achterdeur.

En aan de achterdeur moet een omroep uit het bestel worden gezet wanneer deze zich niet aan de regels houdt. Dat geldt voor alle omroepen. Niet de politiek, maar de publieke omroep zelf beslist of een omroep zich wel of niet aan de regels houdt. Zo legde de NPO onlangs nog een tweede sanctie op aan Ongehoord Nederland, naar aanleiding van onderzoek van de NPO-ombudsman. De omroep zou stelselmatig de journalistieke code hebben geschonden en de publieke waarden van de publieke omroep aan zijn laars lappen. Het moet in zo’n geval heel duidelijk zijn: twee gele kaarten is rood. Exit, einde oefening. De PvdA heeft eerder een voorstel gedaan met brede steun in de Kamer om het sanctiebeleid aan te scherpen en roept D66-staatssecretaris Uslu op om in actie te komen.

Onze publieke omroep is er één om trots op te zijn, maar heeft ook een grote maatschappelijke opdracht door het goede voorbeeld te geven. Een publieke omroep die mensen verbindt, nieuwe inzichten geeft en mensen nieuwe werelden laat ontdekken. Die ons als politiek scherp houdt met hoogwaardige journalistieke programma’s. Die divers is - niet alleen in woord, maar ook in daad - en openstaat voor nieuwe, kritische geluiden. 

Onze publieke omroep heeft een grote maatschappelijke opdracht door het goede voorbeeld te geven.

Dit kan alleen door ook streng toe te zien op iedereen die het publieke bestel van binnen probeert te ondermijnen. En daarom moet er worden ingegrepen, zodat het bestel gezond blijft en kracht houdt om relevant te blijven in een gepolariseerd tijdperk. 

Deze opinie verscheen op 21 januari 2023 in het AD. 

Delen:

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Berichten