‘Gewoon een goed gesprek werkt veel beter dan een standaardindicatie’

‘Gewoon een goed gesprek werkt veel beter dan een standaardindicatie’

Door Otwin van Dijk op 9 februari 2013 Delen  

Deze maand zijn alle Tweede Kamerleden van de PvdA op zorgtour. Op zoek naar goede voorbeelden hoe zorg dichtbij, mensgericht en minder ingewikkeld kan. Op vrijdagmiddag 8 februari ben ik bij Claudia Janssen in Doetinchem. Enthousiast vertelt ze over haar werk als wijkverpleegkundige van zorgorganisatie Sensire in de Achterhoek. Haar verhaal leert hoe zorg beter Ć©n goedkoper kan.

Claudia is wars van bureaucratie. Juist heel praktisch. Als ze bij mensen thuis komt kijkt ze niet naar de standaardindicatie van het CIZ. ‘Een goed gesprek tijdens het verlenen van zorg levert veel meer op’, zegt ze. In dat gesprek kijkt ze niet alleen naar de medische situatie van mensen maar ook naar de sociale omstandigheden. Het gaat niet alleen om zorg. Het gaat vooral ook om welzijn. Is iemand eenzaam? Of is er misschien familie of buren die best een handje willen helpen. Dat netwerk betrekt ze bij de zorg en ondersteuning. Ook leert ze mensen om bepaalde dingen weer zelf te doen als dat kan. Claudia vertelt hoe ze een oudere mevrouw heeft geleerd om zelf haar insulinespuit te gebruiken. ‘In haar buik spuiten vond ze moeilijk, maar dan spuit je toch in je been? Nu is ze veel minder afhankelijk geworden van anderen.’

In het begin betekent deze praktische aanpak dat er meer uren zorg wordt verleend dan de standaardindicatie voorschrijft. Maar al snel blijkt dat er juist veel minder zorg nodig is. Omdat mensen leren meer zelf te doen en het sociale netwerk helpt. Uiteraard is de zorgprofessional er als dat nodig is. Het resultaat is dat mensen meer regie hebben over hun eigen leven en de zorguitgaven tot wel 20% lager zijn. Deze praktische aanpak verdient wat mij betreft navolging. Niet indicaties staan centraal, maar mensen. Geef zorgmedewerkers daarvoor volop de ruimte.

Delen: