Geweld tegen OV-personeel uitbannen

Geweld tegen OV-personeel uitbannen

Geweld tegen OV-personeel uitbannen
Foto Flickr / ComBron

Door Ahmed Marcouch op 21 januari 2014 Delen  

Geweld tegen treinpersoneel is schokkend en ontoelaatbaar. Daarom moeten we alles op alles zetten om deze geweldsincidenten, die nog steeds in aantal toenemen, uit te bannen. Mensen die elke dag klaar staan voor de reiziger verdienen een duim, geen vuist. De Partij van de Arbeid wil dat minister Opstelten zorgt dat er voldoende agenten beschikbaar zijn om op stations of op strategische plekken langs het spoor razendsnel te kunnen ingrijpen.

Deze agenten moeten verstand van zaken hebben en bekend zijn met veiligheid op het spoor. De samenwerking in georganiseerde veiligheidsteams waarin politie, de marechaussee en beveiligers van de NS samen optrekken, moet beter. Op risicotreinen moeten agenten in burger worden gezet. En de politie moet de ruimte blijven hebben om op stations of in de buurt van stations plekken in te richten om geweldplegers tijdelijk te laten afkoelen.

Veilig openbaar vervoer is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. De PvdA wil dat er meer gebruik wordt gemaakt van technologische mogelijkheden om geweld te voorkomen en meer sociale controle te creëren in het openbaar vervoer. Zo kunnen we gebruik maken van een passagiersalert – zoals een app of een sms-alert voor reizigers. Daarmee kunnen reizigers het treinpersoneel bijstaan als er iets gebeurt, of melding maken van een incident zodat de politie snel kan ingrijpen. Daarmee zijn de politie en treinpersoneel geholpen.

Tot slot wil de PvdA dat geweldplegers stevig en gericht gestraft worden. De pakkans moet omhoog en de schade moet – naast een passende straf – verhaald worden op de daders, inclusief de veroorzaakte treinvertraging. Ook moet het mogelijk zijn een geweldpleger een reisverbod op te leggen. Hooligans krijgen een stadionverbod als ze zich herhaaldelijk misdragen, dus waarom hardnekkige geweldplegers tegen treinpersoneel niet?

Het is de hoogste tijd om korte metten te maken met geweld tegen ov-personeel. Wij staan pal achter de dienstverleners en de reiziger. Wij roepen minister Opstelten op niet langer te dralen, en de daad bij het woord te voegen.

Delen: