Gevaarlijke trein niet door steden en dorpen

Gevaarlijke trein niet door steden en dorpen

Gevaarlijke trein niet door steden en dorpen
Foto Flickr / peters452002

Door Duco Hoogland op 22 januari 2014 Delen  

Giftige en brandbare stoffen moeten zoveel mogelijk via de Betuweroute worden vervoerd, en niet door dichtbevolkt gebied. Tussen 2016 en 2022 wordt dat lastig, omdat door spoorwerkzaamheden in Duitsland er minder capaciteit is op de Betuwelijn. Voor de Partij van de Arbeid is het onacceptabel dat gedurende deze periode gevaarlijke stoffen op grote schaal dwars door steden als Dordrecht, Tilburg, Breda en Zutphen, Deventer en Hengelo worden getransporteerd. De staatssecretaris moet in overleg met de spoorbeheerder en de transportbedrijven een oplossing zoeken.

Over een paar jaar wordt in Duitsland begonnen met het doortrekken van de Betuweroute. Als dat in 2022 af is, kunnen nog meer goederentreinen via de Betuweroute naar Duitsland. De PvdA is heel tevreden dat dit spoor na jarenlang gesteggel eindelijk wordt aangelegd. Maar tijdens de aanleg kunnen er minder treinen via de Betuweroute rijden. Tegelijkertijd groeit de wereldeconomie en vervoert Nederland steeds meer kolen, gas, schoenen en bloemen naar Duitsland, Polen en Italië. Nederland verdient met deze handel een goede boterham, maar daardoor hebben omwonenden van het spoor in Brabant, Gelderland en Overijssel steeds meer overlast. Daarom willen wij tijdens de werkzaamheden op drie manieren de overlast tot een minimum beperken.

Ten eerste moeten gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk via de Betuweroute worden vervoerd, en niet dwars door de steden van Brabant en Overijssel. Het is onacceptabel dat er straks jarenlang risicovol transport door dichtbevolkt gebied gaat. De regering moet in overleg met de vervoerders zorgen dat deze treinen zo veel mogelijk via de Betuweroute blijven rijden, en de minder risicovolle treinen een andere route volgen. Het liefst via overleg en het aanpassen van de tarieven, maar desnoods moeten vervoerders gedwongen worden.

De PvdA wil ten tweede dat de regering met Duitsland gaat overleggen over het omleiden van alle goederentreinen binnen Duitsland, zodat zoveel mogelijk goederentreinen in Nederland over de Betuweroute kunnen blijven rijden. Ook voor Duitsland is het belangrijk dat het nieuwe spoor wordt aangelegd en de Rotterdamse haven vanuit het Ruhrgebied beter bereikbaar wordt. Het is niet meer dan redelijk als ook aan de Duitse zijde van de grens wordt gekeken of treinen kunnen worden omgeleid. Dat scheelt overlast langs de Brabantroute, de IJssellijn en de Twentelijn.

Ten derde zien wij graag dat door slimme planning zoveel mogelijk transport toch via de Betuweroute gaat. Op de Betuweroute is namelijk nog veel ruimte voor extra treinen. Als de werkzaamheden in Duitsland straks beginnen, is er drie weken per maand wél gewoon vervoer mogelijk in Duitsland. Zoveel mogelijk goederentreinen moeten in die drie weken naar Duitsland rijden, en niet in de weken waarin er aan het spoor in Duitsland wordt gewerkt.

Het is onvermijdelijk dat bepaald transport, ook van gevaarlijke stoffen, plaatsvindt. Maar zorgvuldigheid en veiligheid zijn van het grootste belang. De omwonenden van de IJssellijn, de Twentelijn en de Brabantroute hebben al genoeg overlast en risico. De regering moet zorgen dat het gevaar niet nog groter wordt. Want voor de PvdA staan veiligheid en leefbaarheid voorop.